Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.07. 09:32 mijemaja

Lecsó

Címkék: hagyma paradicsom paprika főétel lecsó #összes Édestől Aszódról tót konyha

Tudom, egyszerű.  

Az én lecsóm viszont épp attól jó, hogy csak egyszerűen  hagyom a belevalókat érvényesülni.

 

Alap: kell bele valami füstölt, mert a párom nem eszi meg nélküle. Édesnél elég volt egy kevéske szalonna, a párom ettől többre vágyik: egy darabka kolbászra, ami ha csak egy-két centis is, elég neki.

Kolbászból nem jó akármilyen, csak a szaftos és füstölt valami, legjobb pl. a lángolt gyulai, vagy a frissen füstölt szuperszarvas kolbász ismerősöktől, netán a piacon zsákmányolt friss füstölésből származó finomság.

A kolbászt régebben karikáztam, de kiderült, páromon kívül nem igényeljük a lecsóban a húsféléket, ezért egyben hagyom (nagyobb darabokban, ha több van), hogy könnyebb legyen megtalálni s odaadni.Szóval kell egy kis darab szaftos kolbász.

 

Kell makói ízes vöröshagyma. Apróra vágom, mert úgy az igazi.

 

Előkészítem a többi hozzávalót:

-          apróra vagdosom a paradicsomot (igazi paradicsommal lesz finom és üde a lecsó íze)

-          kisebb darabkákra vágom a paprikákat, és ha van itthon, akkor szeretek többféle paprikát, több színűt is belevágni, és benne hagyom az ereket is, mert úgy tűnik, egyre inkább esszük csípősen is a lecsót (még a csumából is belerakok párat főzéskor, s a végén kiveszem)

-          előkeresek valami erősebb paprikát, s ha nincs, akkor előveszem az erősmaját, ha az sincs, akkor jön az erőspista, aki nékem jóbarátom

-          végül kiteszem az édesnemes piros paprikát is, amit igyekszem háztól venni, ha lehet, ha nem lehet, akkor piacról

 

Elkészítés menete:

 

  1. 1-2 ek zsíron 1-2 fej hagymát megpirítok a kolbász társaságában, had süljön ki a zsírja.
  2. Hozzáadom a paprikát, megpárolom kicsit, megpirítom, és ekkor jön rá a pirospaprika.
  3. Hozzáöntöm a paradicsomdarabkákat, ha kevés, akkor a sűrített paradicsomot is. Ízesítem erős paprikakrémmel, ha nem került volna bele erős paprika, esetleg egy kis ajvárral, adzsikával.
  4. Megsózom, és lefedve 10-15 perc alatt, akkor már gyenge tűzön puhára párolom. Ha kész, nekilátunk.

Alaparányok: hagyma és a paprika 1:2, a paradicsom és a paprika nálam nagyjából egyezik, a paradicsom lehet kicsit több is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme: ugye, milyen ínycsiklandó?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr872062183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása