Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.07. 09:50 mijemaja

Rántott gomba Katinkának

Címkék: gomba főétel előétel #összes

Tudjátok, lányok, mennyire ellene vagyok a panírozást követő olajban sütésnek, de be kell vallanom, azért én szeretem ezeket az ételeket, és az egyik nagy kedvencem a rántott gomba (rizzsel és majonézzel vagy tartárral).

 
1. Előkészítés: A gombákat meghámozom, a tönkjüket kiveszem*.
A gombafejeket megmosom, és vagy így, vagy pár perces forralást követően szikkasztom.
2. Panírozás:
A szokásos alappanír: liszt – felvert tojás – prézli
A prézlihez lehet hozzákeverni bármit, amivel más rántott dolgot ízesít az ember:
-          magocskákat (szezám, mák, darált dió vagy mandula)
-          reszelt sajtot
Az összes gombát előkészítem a panírral, ne kelljen később emiatt csúsznom a sütéssel (vagy odaégetni), és egy tálcán (újságpapíron) odakészítem a tűzhely mellé.
 
3. Kisütés:
A sütésnél az olaj legyen éppen elég meleg,
-          mert ha tűzforró, akkor könnyen megég a bundázás, 
-          ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, (és egyik sem finom),
-          s ha túl hideg, még el is ázik a gomba rántott „ruhája”.
Úgy próbálom eltalálni, hogy sercegjen a beledobott só, akkor már lehet is pakolni bele az előkészített, panírozott gombákat.
Ha már aranyszínű a gombák egyik fele, óvatosan átfordítom őket. Ha mindkét felük átsült, kiszedem rácsra, had csöpögjön ki belőlük az olaj.
 
 
 
 
 
Tálalás, ahogy a képeken látjátok: a lényeg, legyen majonéz vagy tartár hozzá.
Tartár: Az alapmajonézt tejföllel hígítom, keverek hozzá kevés friss citromlevet, egy-két tk mustárt, fehér borsot darálok hozzá, megkínálom egy csipetnyi porcukorral, sózom, ahogyan szeretem- elkeverem és kész is.
Becsült mennyiségeim: egy tojásból majonéz, kb. 2 dl, ahhoz 1 dl tejföl (de aki jobban szereti, adhat hozzá 1:1 arányban is), ½ citrom leve, 1 tk magocskás mustár, 1-1 kk só, bors és porcukor.
 
Borzas rántott gomba: ha a panírba a felvert tojásba nyes krumplit reszelek, (vagy az egész panír egy sűrű palacsinta tészta, amibe ugyanígy krumplit reszelek), és így sütöm ki a gombafejeket.
Előnye, nem is kell külön köret, ott van rajta a krumpli!!!!
 
Édes rántott gombája: ő mindig megfőzte a gombákat („ha kék lesz a vize, akkor mérgező a gomba” – mondta), és a főtt gombák kerültek panírozásra.
Én jobb szeretem natúr panírozni, előnye, hogy ízesebb a gomba így, hátránya, hogyha kiszakad a prézlibunda, akkor nagyon serceg és köpköd a serpenyőben.
 
*Gombatönkök hasznosítása:
Sose dobom ki, hanem készítek belőle:
  1. pirított gombát: hagymás zsíron megpirítva, sózva és borsozva 
  2. gombás tojást: pirított gombára ráütöm a tojásokat, sózom őket, és
-          ha nem keverem össze, akkor gombás tükörtojás,
-          ha elkeverem, akkor gombás rántotta,
-          ha a szélére húzom a gombát, és a végén rákaparom a gomba tetejére, akkor tükörtojás pirított gombával megszórva,
  1. gombapörköltet: a pirított gombát megszórom piros paprikával, felöntöm egy kis vízzel (levessel, borral), paradicsomot és paprikasűrítményt adok hozzá, összeforralom
  2. gombapaprikást: a gombapörkölthöz 1-2 ek tejfölt adok és összeforralom
  3. svédgombát: a pirított gombához paradicsomsűrítményt keverek, összeforralom
  4. gombalevest: a gombatönköket felkarikázom és sok zöldséggel, hagymával összeforralom, berántom petrezselymes vagy tárkonyos zsemleszínű rántással, rizzsel vagy csipetkével gazdagíthatom és kész is a leves.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr692062223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása