Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.07. 09:42 mijemaja

Villányi vacsora egyszerűen

Címkék: krumpli hagyma főétel szalonna #összes villányból ibitől Ibitől

Apátok nagy kedvence volt a héjában sült krumpli finom házi szalonnával, mellé az általam „villányi módon besózottnak” aposztrofált hagyma.A hagyma elkészítése aprólékos:

-          végig egyben kell hagynom a hagymafejet
-          hajszálvékonyan kell hosszában sorban felvágni (szinte a hagyma tövéig)
-          minden egyes bevágást be kell sózni pont annyi sóval, hogy ne legyen túl sós, de éppen átjárja úgy a só, hogy már nem lehet csípős a fogyasztáskor.
 
A képen házi kolozsvári szalonna van, akkor éppen azzal ettük ezt az  egyszerű és finom villányi vacsorát.
Ez volt azon étek, amiből apátok egymás után 3-4 alkalommal is képes vacsorázni, amivel még a töltött káposztát is megelőzi a rangsorában. - Ennek köszönhetően ez volt azon étek, amivel 5-ből 4 alkalommal várt minket a sógornőm Villányban.
 
 
 
 
Legutóbbi ott jártunkkor Mama épp nézte a kezeit: 86 évét betöltötte, milyen sokat dolgoztak ezek a kezek, és most már olyan kevés dolgot tud elvégezni velük.
Nem tudja olyan vékonyra vágni a káposztát (apátok kedvenc káposztasalátájának pedig éppen ez volt a titka!) – mondta, és szomorkásan elmosolyodott - nem tudja elkészíteni ezt a bevagdosós villányi hagymát, amit apátok úgy szeret, mert már remeg a keze…
- Számomra ez a hagyma most már Mama mosolyát és kezeinek munkáját is jelenti. Ahogy hazaértünk, el is készítettem Apátoknak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr522062201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Tóth 2013.06.02. 01:46:25

régi szép emlékek! Villány, hagyma nem akár hogy,sültkrumpli, szalonna, ...:)

mijemaja 2013.06.05. 12:31:02

@Judit Tóth: Ezek akkor és ott emlékek, na de mi azóta is eszegetjük...
Az így készített hagymát másutt nég nem láttam.
A szalonnáról rákérdeztem Ibire,azért nem volt sose avas, mert a sógornőm szétporciózta és lefagyasztotta, és adagonként vette elő.
süti beállítások módosítása