Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 09:45 mijemaja

Húsos tojásos vagy zöldséges torta receptem

Címkék: reggeli tojás főétel előétel liszt #összes

Igaz vendégváró recept, mert:

-          látványos,
-          az íze különleges,
-          nem kell külön körettel bíbelődni
-          direkt jó már előző nap elkészíteni a tésztát,
-          és maradék húsfélét is elhasználhatok hozzá.
 
Bármivel tölthetem és az egyszerű tészta benne a lényeg:
-          30 dkg lisztet 15dkg vajjal elmorzsolok,
-          kiskanál sóval sózom,
-          beleütök egy tojás sárgáját,
-          Édes miatt egy ek rumot is öntök bele, (ha van itthon),
-          és annyi tejfölt adok hozzá, hogy rugalmas tésztát tudjak gyúrni belőle. (Ha nincs tejföl, vízzel gyúrom, úgy is elmegy.)
-          Ezt a tésztát pihentetni kell legalább pár órát, ezért jó előző nap előkészíteni, és a hűtőben tartani másnapig.
 
Ha olyat készítek, mint pl. a tojásos keverékek, akkor 2 részre osztom (vagy csak a felét készítem el), és azzal bélelem majd ki a formát, beleöntöm a tojásos keveréket, és megsütöm.
Ezt is mindjárt leírom „tojástorta reszelt sajttal elkeverve” címmel.
 
Ha „fedeles” szuper zöldséges/húsos/bármilyen tortát készítek, akkor a tésztát 2/3-1/3 arányban két cipóra osztom.
A nagyobbik adagból kerek lapot sodrok ki lisztes deszkán.
Egy tortaformát úgy bélelek ki vele, hogy legyen pereme. (Az sem baj, ha majd egy kicsit vissza tudom hajtani).
 
Megtöltöm, a töltelék: Bármilyen raguféle, sűrű pörkölt, gombás tojás, tojásos spenót, darált sült hús főtt tojással összekeverve jó tölteléknek bele, de mindenképpen keverek bele 2-3 nyers tojást, hogy majd jól összeálljon benne, elvégre torta lesz belőle, úgy is akarom szeletelni.
A maradék tésztából kisebb kerek lapot gyúrok, ráfektetem, és ha van, visszahajtom rá a peremet, díszítgetem, ahogy tudom. Maradék tésztából mehet rá minden: levélke, (azt a legkönnyebb megcsinálni), de ha csirkepörköltet teszek bele, mehet rá tyúkforma is, harcsapörköltnél hal (haha, hal a tortán…) stb.
 
A közepére feltétlenül kell egy kis lyuk (gőzöknek út kell, ha nem biztosítok útvonalat, találnak maguknak, és azzal rosszul járunk), már csak a tetejét kenem meg a tojásokból visszatartott tojás sárgával, és mehet is be a forró sütőbe.
Szép pirosra sütöm.
 
Szép tálon, zöld salátákkal kínálom.
 
Tojástorta reszelt sajttal:
 
Ugyanígy készítem ezzel a tésztával, peremmel, de ahhoz gyümölcstorta forma is jó.
Ki kell vajazni, bele a tészta, arra a töltelék, - azt beleöntöm a tésztába, aztán már csak berakom az egészet az előmelegített sütőbe.
Mire a tészta átsül, a tojás is megsül, és mehet az asztalra.
 
Tölteléke: felvert tojás, bele reszelt sajt, kevés liszt és pici tejföl – jól elkeverve.
 
Díszíteni apróra vágott paradicsomból készült paradicsommártással, lecsóval, pörköltmaradékkal stb. – valami piros színű finomsággal szoktam. Ha mellé szórok egy kis zöldsalátát, pl. rucolát – az íz és színorgia lesz a tányéron.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr182065006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása