Hozzávalók:
- rizs
- kelkáposzta
- fűszerek: só, bors, őrölt köménymag, majoránna, 1-2 levél babér, opcionális a paprika,
- kevés tejföl, esetleg paradicsompüré
Elkészítése
- Zubogó sós vízben pár percig főzöm a kelkáposztát, aztán úgy nagyjából leveleire szedem.
- Tepsibe teszem a rizst. Mondjuk a szokásos fél liternyit, ez bevált egy kiadósabb csalási vacsorához 4-6 főre.
- A karfiol főzővizéből kimérem a rizs térfogatának kétszeresét, jelen esetben egy litert.
- Fűszerezem: sót szórok, tehetek bele egy kis őrölt köménymagot is, borsot, majoránnát (oregánó is jöhet), egyben vagy esetleg őrölten a babérlevél.
- Felöntöm vele a rizst a tepsiben.
- Beburkolom az előfőzött kelkáposztalevelekkel.
- A tejfölt elkeverem kevés főzővízzel, sózom (ide jöhet az opcionális piros paprika), ráöntöm a kellevelekre.
- Lefedve 30 percig párolom, a fedőt levéve 15-20 percig (tetszés szerinti pirultsági fokig) pirítom.
Önmagában, salátával vacsora fogyókúrás lányoknak, de köret a spenóthoz (lásd első képen!), sült halakhoz, szóval bármihez.