Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.10. 10:54 mijemaja

Szilvabefőtt

Címkék: szilva befőzés befőtt édestől aszódról #összes csobánkáéktól

Amilyen egyszerű, olyan finom:

Nem kell más hozzá, mint:szilva, szegfűszeg, cukor.
 
Elkészítése:
- a szilvákat megmosom, belerakom az előkészített (kiforralt, megszárított üvegekbe, 1-2 szegfűszeget szórok bele üvegenként.
1:3 arányban cukorszirupot főzök (1 kg cukrot 3 liter vízben feloldok és felforralom), és azon forrón leforrázom vele az üvegbe tett szilvákat.
Egyetlen szilvára szórom a késhegynyi szalicilt. Azonnal lezárom, és szárazdunsztban hagyom kihűlni pár nap alatt. Javasolták, hogy használjak celofánt az üvegek lezárásához, arra szórjam a szalicilt, úgy csavarjam rá a kiforralt tetőt, és dunsztoljam.

Jött egy komment Dózsáné Hídvégi Esztertől: Az első módszerrel készítettem, 8 üveg megforrt....kidobtam....

Kedves Eszter, nagyon sajnálom, ami történt, a válaszom kicsit hosszú lenne ide, a recept alá odaírom, kérem, ha van kedve, olvassa el :) - írtam válaszul és akkor hát jön ide a hosszú válaszom. Kedves Eszter! Én azt írtam le ide, ahogyan készítem a szilvabefőttet. Sajnálom, ha ez Önnél/nálad nem jött be. Nagyon szeretem a szilvát, nagyon egészségesnek tartom befőttként, (az aszalt szilvához hasonlóan segíti az emésztést), fagyasztva csak a szilvás gombócba teszem télen, ezért nem mindegy, hogyan teszem el.

Ami számomra nagyon fontos:

  • steril üvegbe,
  • tisztán dolgozva,
  • egészséges szilvából készítem.

Egészséges alap:

Minden befőzéshez szép, tiszta, egészséges, keményhúsú szilvát használok. (magvaválót, vagy ami a képen is látszik, ez Villányban terem a sógornőmék kertjében). Ha a szilva bármely része beteg, a baci/gomba az egész szemben ott van, tehát a „kivágás” nem segít. Ugyancsak nem lehet puha, túlérett szilvát sem befőttnek elkészíteni. Még gyermekkoromban, falun, a kerti szilvafák mellett sem mi határoztuk meg a befőzés idejét, hanem a szilvák érési ideje. S befőzéssel sosem nem lehetett a rossz gyümölcsöt megmenteni, az kompót lett gyors fogyasztásra, vagy pálinka, abba bármit belerakhattunk.

Sterilitás, amennyire csak tudom.

  • Az üvegeket és a fedőt a mosogatógépben mosom el – ez az első lépés.
  • A csavaros fedőket a befőzés óráiban kifőzöm kb. 10 percig gyöngyözve forralom. Csipesszel veszem ki, a konyharuháimat vasalom, tehát tiszták, arra rápakolom, szárítom.
  • Az üvegek sterilizálását mostanság igen egyszerűen végzem: a sütőmet bekapcsolom 110 oC-ra, belerakom az üvegeket, és hagyom negyed órányit. Akkor veszem elő, (van egy nagyon jó húsfogó csipeszem, azzal simán megy), amikor már megy beléjük a lekvár, vagy indul a szilvák belerakása.

A tisztaság végig nagyon fontos.

Minden eszköz, edény forrázott, tiszta legyen.

Azért készítek cukorszirupot, mert így az esetleges szennyeződést is le tudom szűrni. (a szűrőt a fedelekkel együtt főzöm ki hozzá.) A tűzforró sziruppal leöntött szilvát azonnal lezárom, és viszem a kis nyitható lócámhoz: ott van a száraz dunsztom. Egy szuper hálózsákot tettem bele (régen falun a dunyhába pakolta az édesanyám), ez a hálózsák hozza ezt a szigetelést, mert a belepakolt üvegek két-három nap múlva is langyosak.

Jól szellőző, páramentes és viszonylag egyenletes hűvös helyen tárolás is fontos minden befőzésnél.

A befőttet kihűlés után (2-3 nap múlva) teszem tárolni egy jól szellőző szekrénybe. A házunk egy olyan részén van ez a kis kamrafélém, ami nem is a kedvező északi fekvésű, hanem délnyugati, de nem lehetett másutt kialakítani. A lépcső alatt van, és annyi a szellőzése, hogy „kilyukasztottuk” egy szellőzőrács erejéig a falát. Nyáron szabadon hagyom, ha mínuszok jönnek, újságpapírral tömöm el nagyjából. Itt tárolom a befőtteket. Lefotózom majd, hogy megmutassam. Nem a legjobb, nem a legrosszabb hely.

Nálam ilyen szép maradt, mint ahogyan a képen láthattad. Nálad vagy ezen pontoknál bejött valami hiba, vagy a tárolásnál.

Hibajavító ötleteim: 

Több cukor: Ami bizonyosan segít, ha megnöveled a cukor mennyiségét (tartósít), egy liter víz 40 dkg cukorral édesebb, de jobban tartósít. 50 dkg cukorral még jobban tartósít. Fanni lányom viszont olyan édesen nem szereti. Judit unokahugom pl. a szirupot is, lekvárt is ízleléssel cukrozza, éppen olyanra, amilyennek szereti.

Nedves dunszt vagyis a kifőzés: Javaslom, ha elkészíted a befőttet, akkor ne elégedj meg a szárazdunszttal, hanem nedvesen dunsztold ki, mert az bizonyosan megóvja a befőttedet. Kicsivel több munka, de megéri, mert a szilvabefőtt kis szegfűszeggel az egyik legjobb dolog téli estéken nasiként.

Mondhatnám, hogy tartósítószer, de azt nem mondanám jó szívvel. akkor már a sógornőm által annyira kedvelt "sterilizáló fazekat" javaslom. 

Nedves dunszt:

  • Legnagyobb fazekamat veszem elő.
  • Az aljára deszkalécet rakok, hogy ne közvetlenül érje az üvegeket a hő.
  • A vizet langyosítom, abba teszem a forró befőtteket. Feltöltöm annyira, hogy nyakig érjen, de a lényeg, hogy icipicivel, pár mm-rel, de bizonyosan nyúljon túl a víz a szilvákon, az üvegekben lévő befőtt felső szintjén.
  • Felforralom kis tűznél, és gyöngyöztetem (ne zubogjon! Épp csak szálljanak fel a gyöngyök, csendesen buborékoljon). 20-30 perc a legkényesebb gyümölcsnél is elegendő a biztos tartósításhoz.

Tartósítószer mentesség

Én tartósítószer mentesen szeretek eltenni bármit. Sem szalicilsav (azaz orto-hidroxi-benzoesav), sem benzoát nem szerepel már a befőzéseimnél. Ezzel azt akarom mondani, hogy szerintem a szalicil nem feltétlenül egészséges a bensőnkben. Nehezen üríti ki a szervezetünk, felhalmozódhat, nincs jó hatása a vesére, támadja a nyálkahártyánkat, (gyomrunkban pl.). A felhalmozódása miatt hosszú távon jön elő a szervezetre gyakorolt rossz hatása. Rákkeltő-e vagy sem, ezt nem tudom, de gyanúsítják vele.  (Egyébként külsőleg nagyon hasznos. Pikkelysömöröm van, ami genetikus betegség, a bőrgyógyász szerint kétezer éve használják a szalicilsavat a pikkelyes bőr lemarására, és még nem írtak le mellékhatást…)

Cirka 0,1% mennyiség már tartósítja az élelmiszereket. Korábban ez az „egyetlen szilvára teszem” volt a kiskapu, mostanság pl. már azt sem szórom rá, annyi sok rosszat hallok róla. Inkább egy kis cukorral több, nekem tényleg nem forrt még fel.

Szaliciles szilvabefőtt a sógornőm régi receptje és biztosan eláll

A sógornőm Villányban él, az elmúlt ötven évben végig készített szilvabefőttet (is), korábban ő így készítette:

  • A nagy főzőfazékba vizet töltött és kézmelegig felmelegítette benne a vizet
  • Elkészítette a szirupot, arányaiban egy liter vízben feloldott ½ kg kristálycukrot, és felfőzte egy külön fazékban, vagyis szirupot főzött belőle
  • Aztán a végén beletette a szalicilt, üvegenként egy csipetnyit
  • Az előkészített szilvával vállig tele jól megrakta az üveget
  • Alá tett egy nagy konyhakést (a fém azért kellett, mert a teljesen forró sziruppal öntötte fel, és hogy ne repedjen el az üveg)
  • Felöntötte nyakig a forró sziruppal  (teljesen tele, hogy a szilvát ellepje)
  • Azonnal szórt rá késhegyről még egy kis szalicilt
  • Az üveget lezárta
  • Belerakta a fazékba szorosan és ügyelt rá, hogy a víz az üvegek nyakáig érjen.
  • Megvárja, hogy gyöngyözzön a víz, és a buborékoktól számítva 20 percig szépen gyöngyözteti. Ebben hagyja kihűlni az üvegeket másnapig, akkor kiveszi, megtörli és berakja a spejzbe.
  • Sosem forrt fel így a befőttje!, de elég sok a cukor és nem akarok szalicilt enni.

Szilvabefőtt sterilizáló fazékban

Sógornőm patikus, tudta, nem jó a szalicil, megpróbálta kikerülni, beszerzett egy „sterilizáló fazekat” (ha legközelebb lent leszek nála, lefotózom), és nyolc éve ezzel főz be. Ebben a sterilizáló fazékban így készíti a szilvabefőttet:

  • Megtölti az üvegeket szilvával vállig
  • Felönti őket sima csapvízzel nyakig
  • Beleönt minden üvegbe 2 ek cukrot, és minden üveget lezár a csavaros fedéllel
  • A fazék neki akkora és olyan magas, hogy két sorban is elfért benne a szilvabefőtt, kilenc üveg az alsó sor, ezek teljesen vízben vannak,
  • Kilenc üveg a második sor, ezek nyakig vannak a vízben.
  • 90 oC-on, 30 percig sterilizál a rendszer. Hagyja benne kihűlni, másnap kiveszi.

Töttösi Magdi szilvabefőtt készítése

Magdi kamráját mindig is irigyeltem, hihetetlen, milyen könnyedén befőz, savanyít, fagyaszt és aztán elkészít bármit – már több receptjét leírtam. Finomabbnál finomabbakat ettem nála! Szóval az ő receptje leginkább Ibi két módszerének az ötvözete, idézem a szavait:

  • A steril üvegbe teszi a szilvákat
  • Feltölti vízzel (vagyis nem főz cukorszirupot)
  • Tesz minden üvegbe 3-4 evőkanál kristálycukrot (3 nagyon púpos vagy 4 laposabb)
  • A tetejére szórja a késhegynyi szalicilt.
  • Lezárja az üvegeket, fazékba teszi, szintén kilóg a teteje.
  • Forrásig melegíti, aztán gyöngyözteti pár percet, talán tíz percet maximum, mondja.
  • Aztán hagyja kihűlni teljesen.

- de ma már nem készít befőttet, neki fiai vannak, a befőttet nem szeretik, és a lepénybe, gombócba sokkal finomabb a fagyasztott, mint a befőttből való szilva. Ezért van vidéken annyi fagyasztó: a termésből egyre több mindent fagyasztanak le Magdiék is!

Remélem, tudtam segíteni a válaszommal nemcsak Önnek/neked, hanem saját leányaimnak is, ha valaha nekivágnak a befőzésnek. Hiszek abban, hogy van létjogosultsága!

Ezt ki kell próbálni még, de azért elmeséltem nektek.
 
Csobánkáék hideg ecetes szilvája
Aszódon szokás volt hidegen ecetes szilvát készíteni, Csobánkáék készítettek is (onnan tudom), de mi nem készítettünk ilyet:
-          5 kg szilvát egy nagy üvegedénybe kell tenni
-          öntet: 1kg cukor, 2 ek erős, 20 %-os ecet, 1 dkg szalicil összekeverve – és ezt kell a szilvára önteni.
-          1-2 napig időnként összerázzuk, megkeverjük (olvadjon fel a cukor).
-          A második nap végén a szilvákat üvegekbe tették, a lével feltöltötték, lezárták és így, hidegen, dunszt nélkül mentek a szilvabefőttes üvegek a kamrába.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr252071082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dózsáné Hidvégi Eszter 2015.09.17. 19:32:41

Az első módszerrel készítettem, 8 üveg megforrt....kidobtam....

mijemaja 2015.09.25. 22:18:25

Kedves Eszter, nagyon sajnálom, ami történt, a válaszom kicsit hosszú lenne ide, a recept alá odaírom, kérem, ha van kedve, olvassa el :)
süti beállítások módosítása