Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:37 mijemaja

Édes hamis túrógombóca

Címkék: tej édesség gombóc desszert túrógombóc búzadara édestől #összes

Hozzávalók:

-          1 liter megaludt tej,
-          Búzadara (tenyértől függően 8-10 maroknyit szórok bele, ha kevesebb, akkor nem elég kemény, ha több, túl kemény a massza)
-          Cukor /2-3 ek és egy vaníliás cukor)
-          Pirított morzsa
-          tejföl
-       reszelt citromhéj
A citromhéj egy fontos adalék, ugyan nélküle is jó a túrógombóc, de ettől lesz igazán pikáns, különleges, ahogy mondani szoktam: A túró és a citrom (na meg a vanília) szeretik egymást... Anikó ette a minap, és dícsérte, milyen finom (észre sem vette, hogy nem igazi, hanem hamis túrógombócot eszik), s rákérdezett: Mi van ebben, csak nem citromhéj? 
A története: Ha megromlott a tej, (vagy csak lejárt a szavatossága), akkor Édes kitette a napra, és hagyta megaludni. Utána a hűtőben pihentette egy-két napot is, és jött a hamis túrógombóc. Évek óta nem tudtam ilyet csinálni nektek, tehetem a napra, csak valami izé lesz belőlük túróféle tartalom nélkül, ámde Palkonyáról szereztem tejet – és ilyen igazi aludttej lett belőle, amit a képeken is láthattok.
 
  1. Édes feltette az aludttejet egy lábasban, vigyázott, ne törtje össze.
  2. Amikor rottyant, belekevert érzésre búzadarát, mintha tejbegrízt készítene.
  3. addig keverte csak, amíg (mint a puding) fel nem buggyant egyet, akkor, azonnal levette a tűzről, keverte még egy picit, akkor keverte bele a két kanál cukrot, vaníliás cukrot, csipet fahéjat is. Itt nem emlékszem citromhéjra, de nem kizárt, hogy volt – én viszont biztosan keverek hozzá. Édes nem cukrozta, de én adok bele egy -két kanálkával!,
  4. Édes közben gyorsan elkészítette a pirított zsemlemorzsát,
  5. és ha kihűlt a massza, vizes kézzel (!!! ez fontos, csak így lehet formázni!) formás gombócokat formált belőle, a frissen elkészített morzsába forgatta őket.Én a morzsába forgatással, görgetéssel szoktam a "gömbölyű" gombócformát eltalálni.
  6.  Egy javítás: inkább kevesebb grízt adok és többet várok a szilárdulásra, mert úgy könnyedebb formázni, és ha túl puha, sima zsmlemorzsát adok hozzá 1-2 ek mennyiséget, ha az megduzzad, meg is köti jobban a gombócot.
  7. Tálalás: bőséges cukros tejföllel, azonnal, még langyosan megtörtént.
 
Ez a könnyű elkészítés szerintem ugyanolyan finom, de másnapra már kevésbé repülős gombócot adott.
Hasonlít Édes hamis túrógombócához a Csalogány alapítványnál megismert „ISKOLAMAMA” hamis túrógombóca is, csak amíg Édesnél az aludttejből kicsapódó túróhoz a forrásban lévő tejsavóval készített, kvázi „tejbegríz” adja a többit, addig Iskolamama kukoricadarából készített puliszkával keveri össze a túrót, és szintén langyosan, kézzel formálja meg, főzés nélkül a gombócokat.
 
 
Édes a Nők lapjában vagy F. Nagy Angéla könyvében vagy valahol mástól olvasta, hogy milyen a hamis túrógombóc, - az úgy megtetszett neki, hogy alig volt utána a másikból.

 

Olyan könnyű készíteni, hogy ezt készítem, ízesítem mindenfélével:

- a szokott prézli+ tejföl, porcukor

- gyümölcsmártások

- cukros dióba forgatom, karamellel tálalom, keserűcsoki öntettel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr562074010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása