Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.14. 10:53 mijemaja

Halászlé – a mi hagyományaink szerint karácsonyra

Címkék: harcsa ponty halak egytálétel főétel #összes

Ez a karácsonyi és a nagypénteki halászlénk. Nem aszódi, mert Édes halat – mint olyat – nemigen készített, otthon a töltött káposzta és a mákos guba volt a bejglikkel a karácsony, üres tészta a nagypéntek.

 
A halászlé az én javallatom nekünk, elfogadva ezt a klasszikus szentesti ételt.
 
Alaplé előállításával kezdem:
Kell hozzá mindenféle kocsonyásító, ízesítő haldarabka: a hal feje, farka, uszonyai, gerince meg egyebe, (az sem baj, ha más hal ilyenjét is megveszem hozzá), és kell hozzá kisebb hal is, törpeharcsa, keszeg és hasonlók.
Ha nincsenek, nem baj, csak legyen bőven halászléalap akkor a pontyból.
 
Fölaprítom, hogy beférjenek egy nagy-nagy fazékba, sózom, belevágok vöröshagymát is, 1-2 csípősebb paprika is megy belé, aztán és több órán át gyöngyöztetem.
Akkor lehűtöm annyira, hogy nekiállhassak átpasszírozni: ronda munka, sok kosszal és mosogatnivalóval, kidobnivalóval jár, de a végére lesz egy sűrű alaplevem.
 
Készítek egy paprikás rántást, erre öntöm az alaplevet, és belerakom a haldarabokat. Korábban csak pontyot, most 1-2 ponty mellé jellemzően tányéronként 2-2 afrikai harcsaszeletet rakok, de más, nemesebb hal is jó. 
Innentől 10 percig kis tűznél gyöngyöztetem, és nem keverem, hanem rázogatom.
 
Kész is a halászlé.
Forrón és csípősen szeretjük.
 
 
 
 
 
Halászlé, ahogy unokasógoromtól tanultam
 
Ő bajai, ért a halhoz, a főzéshez, és egyszer ezzel látott minket vendégül, ott előttünk készítette. Hoppá, mondtam, ezt így is lehet?
Semmi passzírozgatás, semmi külön rántás: egyberakta a halszeleteket, belevágta a törpeharcsákat, aztán felforralta.
A zubogó vízbe szórta a felaprított hagymát, aztán a piros paprikát (nevetett a „csak a zsírban oldódik jól” – észrevételemen, mondta, „nézd meg, hogy feloldódik a halászlében, van elég zsírja a halaknak!”), és igaza volt: egy óra múlva ehettük a halászlét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr572080364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása