Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.18. 10:32 mijemaja

Csirkeszárny pörkölt

Címkék: pörkölt csirkeszárny főétel #összes

Nemcsak a humoristák karikatúráin szereti az öreg nyugdíjas néni a csirkeszárnyat, tényleg finom, jól fűszerezhető, jóízű kis húsfalatkákat lehet belőle készíteni.

 
Én nagyon szeretem, a grillcsirkéből enyém az egyik szárnya, (másikat már elviszik előlem…), a KFC-ben is szeretem a csípős szárnyakat, azóta készítem magunknak is.
Pörköltnek is jó – kocsonyás, azletes a szaftja, finom puha a húsa – tessék megnézni, itt látható!
 
Hozzávalók:
-          valamennyi csirkeszárny,
-          negyed-ötödannyi vöröshagyma apróra vágva
-          tetszés szerinti fűszerek: só, bors és pirospaprika kihagyhatatlan, azon kívül tetszés szerint köménymag, koriander, chilipaprika, (vagy más erős paprika), kardamom, görög szénamag, majoránna, stb.
-          kevés paradicsom, paprika
Elkészítése:
 
1. Kevés (1-2 ek) zsiradékon megpirítom az aprózott hagymát
 
2. Megszórom piros paprikával, és gyorsan jól el is keverem (ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz)
 
Szoktam néha fokhagymát is belenyomni, a fokhagymát a pirospaprikával együtt szoktam hozzákeverni a hagymás zsírhoz (nem előbb, nehogy megégjen, az is barna és keserű lesz, de kell a forró zsír ahhoz, hogy aromái jól kioldódjanak).
 
3. Hozzákeverem a paprika után rögtön a húsdarabokat is a paprikás hagymás zsírhoz. Jól átforgatom az egészet!
 
Addig forgatom, pörkölöm a hagymás húst, amíg a húsdarabok teljesen átfehérednek.
Látjátok a képen? Szép fehérek lesznek, a hús felső rétege ezzel bezárul, az aroma anyagok jobban bent maradnak a további párolás során.
 
4. A csirkeszárnyakra szánt fűszerkeveréket összedobom és mozsárban megtöröm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nézzétek, itt éppen
- koriandert,
- borókát,
- borsot,
- köménymagot,
- törpe chilipaprikácskákat
- zöld kardamom magot törtem össze a csirkeszárnyakhoz.
 
A fűszerkeveréket rászórom a csirkeszárnyakra.
 
 
 
 
5. Hozzáadok egy kevés sűrített paradicsomot is, és egy kevés  paprikadarálékot is (ilyen az ajvár, az erőspista, édesanna, adzsika, és a saját készítményeim is). Összekeverem.
 
 
 
 
6. Felöntöm vízzel, (maradék leves, fele bor és fele víz keveréke persze még jobb).
Lefedem és gyenge tűzön teljesen puhára párolom. Akkor jó, ha csak alig bugyborékol („gyöngyözik”). Kb. egy óra elég hozzá.
 
 
 
Ha puha, akkor már csak az a kérdés, teszek-e hozzá tejfölt, vagy sem. Általában csak a frissen tálalt pörkölt levében keverek el tejfölt, nem áll el a tejfölös, és jobb, ha nem romlik meg az ételünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr62090924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása