Dióolajat lehet kapni, nagyon finom, és salátákhoz, sajtokhoz használom.
A sajtokat egyszerűen pácolom benne (ahogyan a fetasajtokat is így teszem el fogyasztásra:
- felkockázom a sajtot (a képen éppen pesztóval zöldített-ízesített goudát, és egy piaci kecskesajtot),
- beleszórom az üvegcsébe,
- közben fűszerezem:
- általában egész fekete borsot, zöldborsot vagy rózsaborsot szórok,
- borókát,
- szegfűborsot,
- chilipelyhet,
- apró kockára vágott aszalt paradicsomot
- néha mustármagot is teszek hozzá
- aztán felöntöm az olajjal,
- és lezárva sötét helyre teszem a hűtőben.
Pár nap múlva már sokkal finomabb, érett a sajt, de hetek múlva is fogyasztható (tapasztalatom szerint fél év a kihordási ideje a hűtőben. Ahogy múlnak a napok, a sajtok egyre teltebb, érettebb, fűszeresebb ízűek lesznek! Kaptam már francia diós sajtot is – az fantasztikus ízű lett így!