Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:25 mijemaja

Édes meggymártása főtt húshoz

Címkék: meggy tej édestől aszódról #összes

Kezdem az egyszerűbbel, meggymártás meggybefőttből

 
Hozzávalók:
-          egy üveg igazi, édes féle finom, magozott meggybefőtt
-          fűszerek: ½-1 citrom héja, 1-2 db fahéj / 2-3 szem szegfűszeg, pár szem bors, szegfűbors
-          1 ek rétesliszt, 1-2 dl tej /tejszín
 
Elkészítése:
Édes feltette a meggybefőttet annyi lével, ami éppen ellepi forrni citromhéjjal, kevés fahéjjal, egész borssal és szegfűszeggel.
 
Ha a citromhéjat levágva, egyben (csíkokban) tette a levesbe, akkor azt a végén kihalászta és kidobta, de ha volt türelme, akkor belereszelte a citrom héját a levesbe.
Én néha egy narancs héját is belereszelem, nagyon különlegessé teszi az ízét.
A fűszereket Édes egy kis géztasakban lógatta a levesbe (ellenkező esetben halászgathattuk, és nem jó, ha a levesben ráharapunk ezekre a fűszerekre), ma azt javaslom nektek: használjátok erre a célra a teatojást, még inkább a fűszertojást.
 
10 perc után a mártást behabarta tejfölös liszttel, - de ha volt pénzünk tejszínre, akkor inkább azzal. (A szokásos: elkeverte a lisztet kevés tejjel, ha már jó folyós, akkor belekeverte a tejfölt, utána kanalanként a meggylé, és ha már szép piroskás a színe, akkor keverte bele a mártásba egy szűrőn keresztül, nehogy csomós legyen.).
A végén ízesítette készre: pici sót tett bele, cukrozta, hogy kellemes édes-savanykás legyen az íze, és citromsóval is savanyította, ha kellett.
 
Friss meggyből meggymártás:
Édes meggyleveshez nem mindig, de a mártáshoz mindig kimagozta a meggyet, és feltette vízben főni, a már említett fűszerek (fahéj, bors, néhanap borókabogyó, koriander, szegfűszeg, szegfűbors), és a citromhéj hozzáadásával.
Pár percig forralta, aztán behabarta, utóízesítette.
 
Ez gyakori vendég volt nálunk nyáron: a húslevesből kivette Édes a húst, felvágta vékonyra, főtt krumplival és meggymártással ez volt a főétel.
A leves pedig vagy magában volt húsleves, vagy alapja valami gazdagabb zöldséglevesnek.
 
Meggymártás vörösborral
Aszódon ritka pocsék borok voltak az ottani szőlőkből, azokból ételhez Édes nemigen öntött. Ellenben idős korára a finom villányi száraz vörösbort megkedvelte, és abból került már a meggymártásba is: 1 rész bor: 1 rész víz/befőttlé arányban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr212097931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása