Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:30 mijemaja

Hagymás csípős krinolin az egykori aszódi kocsmából

Címkék: reggeli saláta hagyma előétel krinolin aszódról #összes

Aztán a minap megkérdeztem apátokat: a töttösi kocsmában volt olyan krinolin is, mint az aszódiban?

Hát, nem emlékszik rá. Na jó, akkor retroreggeli lesz, mondtam, és elindultam előkészíteni. Veszek krinolin- gondoltam, nem lesz nehéz. Nehéz volt. Elég sokat kellett talpalnunk, találtam olyan eladót, aki azt sem tudta, mi a krinolon… (TESCO)
 
Hozzávalók: hagyma, krinolin, csípős paprika, só
 
Előkészítése:
Az előkészítés egyezik a hagymás aszódi virslisalátáéval: a virsli térfogatának kb. a felényi mennyiségű hagymát vékonyra karikázom, az üveg térfogatának a harmada mennyiségű vizet ecettel besavanyítok, cukrozom, hogy picikét édeskés legyen.
Elkészítés menete:
 
1. Felteszem a fűszeres-ecetes-cukros vizet forrni.
Fűszerek:
-          só, egész bors, borókabogyó, szegfűbors.
-          Opcionálisan koriander és mustármag.
-          Figyelem, kell csípős paprika (ez nem volt a virsliben, a krinolinnál az volt a lényeg, hogy csípős volt!!!!)!! Szoktam szárított csípős paprikát beletenni, de ha van jóféle húsos zöld csípős is, minden további nélkül belemehet: utána apátok nagyon szívesen megeszi!
-          Teszek a fűszerekhez fokhagymát is – lányok, ez bejön!! (ez nem volt az aszódiban, de jó bele, és apátok mindig megeszi, és tudjátok: fertőtlenít…)
 
 
Citromkarikát is főzhetek bele azt főleg a tetejére teszem „sapkának”.
-          néhanap egy darabka tormát is is mellé teszek (átjárja a krinolint, egyértelműen átjön az íze!
 
2. Amikor forr a fűszeres-ecetes-cukros lé, belerakom a hagymakarikákat, elzárom a tüzet a lábas alatt (azaz épp csak egyet forrantottam). Azt hiszem simán le is forrázhattam volna.
3. Leszűröm a hagymát, és rétegesen lerakom az állítva belerakott krinolinnal, minden fűszert közéjük nyomkodok, és jöhet a citromkarikát is a tetejére.
 
4. Lezárom az üveget, hűvösön 2-3 napot pácolom, időnként megrázom. Utána két hétig is eláll a hűtőben, és csak javul az íze.  
 
Amikor először kiraktam a reggelihez, megkérdeztem Keresztapátokat: milyen az íze, feléjük volt ilyesmi anno? – Hát, ez a krinolin már nem olyan ízletes, mint régen – mondta.
Apátok megpödörgette a bajszát, és aztán azt mondta, dugjam el az egészet, ő fogja megenni, Laci nem érdemel belőle, ha nem ízlik neki.
Másnap kiderült, a krinolin ízlett neki így „egyszervolt aszódi kocsmai” módin, csak hát ez már nem a békebeli, gyerekkori ízű krinolin.
Apátok szerint az összes eddigi bajor stb. virslisalátámat kenterbe vágja ez a fajta csípős kocsmai krinolin….

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr602097946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása