Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:40 mijemaja

Marhapörkölt

Címkék: pörkölt hagyma paprika marhahús főétel húsok #összes

Alapétel - azt hiszem, ez vitathatatlan.

Magyar gulyások reménye, apátok négy egymás utáni napon tud belőle ebédelni, többször, mint a töltött káposztából vagy a bablevesből, sokféleképp használható, pl.:
-          jó tarhonyával, nokedlivel, bármilyen krumplival, kifejezetten jó rizsekkel
-          összekeverve tarhonyás hús, rizses hús lesz belőle
-          krumplipüré alatt sütve paplanos hús
-          borral pincepörkölt
-          hosszabb lével és krumplival pincegulyás
-          főtt babbal babos pörkölt
-          savanyú káposztával székely gulyás
-          töltöm vele a töltött káposztát és a töltött paprikát is, stb.
Hozzávalók:
 
-          Négy főre szűkösen 50-60 dkg marhahús, de cirka másfél kilónyi húsból szeretem készíteni, mert a többletet lefagyasztom, és beosztva felhasználom. Szeretem többféle húsból készíteni, a képen pl. balra marhalábszár, jobbra marhacomb kerül a pörköltbe.
-          Két fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma ízesítésül ráadásnak
-          Fűszerek: Jóféle piros paprika, só, bors, (kicsi kömény, ha Édesre akarok hajazni, némi zöldfűszer, ha pikánsabbnak szeretném, de az igazi pörkölthöz elég a só, bors, paprika, Édes mindig tett hozzá köménymagot is).
 
Az aprózott hagymát egy-két ek zsiradékon átpirítom, ha már aranylik, rádobom a kockázott marhahúst. Ide tenni kéne egy csillagot, és valahol indokolni: a legjobb a marhalábszár, de érdemes hozzá vásárolni fartőt, ököruszályt,ökörpofát, nyakat, lapockát, szegyet, bármilyen gulyáshús félét: minél több megy hozzá, annál finomabb lesz a végén a pörkölt!!!!
 
A húst pörkölöm: azaz állok mellette és kevergetem, pörkölődik a hús az edényben (ezért is olyan finom, amikor a bográcsban pörkölődik!!). Ha elég szépen, alaposan kevergetem, nem ég oda, a hús először megfehéredik, aztán egy kis levet is enged, és h nagyon aggódnék, ici-pici (egy ek-nyi!!) vizet löttyinthetek alá.
 
Amikor érzem a fakanállal, hogy a hús alja odakapna, akkor félrehúzom az edényt, és megszórom piros paprikával (ne feledjétek, már a hozzávalóknál is szóltam: jófélével!), én nem sajnálom, 1-2 ek beleszóratik, kicsikét megsózom, a végén ráérek beállítani a sót, megborsozom, de abból se sokat szórok rá, inkább csak egy-két csipetnyit.
Jól átforgatom, átkeverem, és visszateszem a tűzre, felöntöm vízzel (borral, zöldség vagy húslevessel – ezektől csak finomabb lesz!!). épp csak lepje el a húst.
Adok hozzá ezt azt: jó egy-két paradicsom, vagy egy kanálka paradicsompüré, egy-két fej (vagy csuma) paprika, elfér benne egy kanálka lecsó is ezek helyett – de nem fontos.
A magyar sima pörkölt lényege a pörkölődő hús íze, a hagyma zamata és a paprika aromája.  
Bármi mást hozzátéve már mást kapok belőle.
Akkor jó, ha a hús puha, a szaftja jó sűrű, ízletes…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr562097963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása