Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 13:09 mijemaja

Aszódi báránypecsenye

Címkék: bárány sült fokhagyma főétel rozmaring kelkáposzta húsok édestől aszódról #összes

Mióta sógornőmnek madarasi férje van, kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy húsvétkor bárányt kell enni, punktum. Amikor ezt nehezményezte, csak néztem rá: de hát húsvétkor tényleg bárányt kell enni!! Felénk is csak a nagyon szegények nem ettek, mert nem futotta, de akármilyen szegények voltunk, Édes még így is szerzett néhanap (néha húsvétkor) bárányhúst az Aszód környéki pásztorokkal üzletelve.

Az igazi báránypecsenyéhez egész báránygerinc kell, a szűzpecsenyéjével együtt. (Attól pecsenye.)
 
1. Hús pácolása:
 
Készítek egy „krémet”:
      -          sót,
      -          borsot,
      -          piros paprikát
      -          és jó sok összenyomott fokhagymát krémesre keverek.
 
A gerincről lefejtett húst ezzel teljesen bekenem.
Bekenem a szűzpecsenyét is, (ha van), olajjal leöntöm a húst és hagyom pácolódni 1-2 napot. Ehhez egy kis gerinchez legalább egy egész fej fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségű fűszer kell.
 
Lányok! Jegyezzétek meg jól: Bármilyen húson jó ez a „fokhagyma koktél”. A kőrösfeketetavi vásáron ettem fatányéros húst – ott is hasonló módon készítették - és ott is bevált!
 
Fontos mellékinformáció: Édes a báránygerincet sok zöldséggel feltette sós vízben, hagymával pár gerezd fokhagymával, és abból lett a bárányleves.
 
 
 
 
2. Párolt sült bárány elkészítése:
 
Szoktam csak így megsütni a bepácolt bárányhúst, a pácolajjal tepsibe téve, néha egy-két rozmaringgal, de általában (a kelkáposzta miatt is sokkal jobb, ha) borsikafűvel illatosítom. Kevés borral meglocsolva megsütöm a sütőben.
 
Az első órában lefedve párolom, utána pirítom szép lassan, elég alacsony hőfokon, Édesnél ez a sütés vagy három órát is tartott a sparheltben.
Lehet egyben, lehet szeletelve is sütni. A végeredmény puha, porhanyós hús, finom kis szafttal  – javaslom nektek kipróbálni! Sajna ti nem ettétek (Fúj, szegény bárány! Fúj! Mi ez – szóval a bárányhoz kicsit meg kell öregednetek..)
 
3. Töltött báránypecsenye elkészítése:
 
Göngyölve töltöm (szó-szó, ahogy sikerül) ilyenkor: és ehhez kell az egész gerinc: előveszem a húst, ráfektetem a szintén lefejtett szűzpecsenyét, miután ez húsvéti étel, ezidőtájt van újhagyma is, azzal fedem be a húst.
(Ha lesz egész gerincem, elkészítem és ideteszem a képeket, egyenlőre a szeleteket is jóízűen megettétek…)
Egy kis rozmaringlevéllel kell még fűszerezni, aztán a húst összegöngyölöm, spárgával összekötözöm, és kevés zsíron, sok zöldséggel, paradicsomlével beteszem a tepsibe, az előmelegített sütőbe.
Lefedem és alacsony hőfokon 2-3 órát párolom, amíg omlós puha nem lesz. - Ez így már megpirítható, és nagyon finom báránysült lesz a jutalmatok, ha így készítitek el.
 
4. Aszódi báránypecsenye tótos körete:
 
Bárányt gondolom mások is sütnek így, de ez a bárány attól lesz tótos, (és ilyet másutt nem annyira láttam még), hogy a már puha báránysült mellé teszek egy kisebb fej kelkáposztát cikkekre vágva, annyi krumplit felkockázva, amennyi csak elfér mellette, megszórom sóval, borssal, őrölt köménnyel, és már fedő nélkül teljesen készre párolom, hagyom megpirulni.
Ha nincs hely mellette, akkor beborítom vele a húst, és úgy sütöm meg.
 
A húst a zöldségekkel együtt tálalom. Mindenkinek bejön!! Pedig már kínai kellel is csináltam, úgy is jó volt…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr522109263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása