Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:23 mijemaja

Bódi Margó, Brigi és Kati káposztás bablevese

Címkék: leves krumpli bab leveszöldség #összes brigitől

Amikor meghallottam, hogy Bódi Margó a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel szakácskönyvet fog írni, egyből gondoltam, hogy írja csak magának, engem nem érdekel egy újabb megélhetési (kényszer) szakácskönyv.

Aztán megláttam a boltban „Az én íz világom” c. könyvét, a kíváncsiságom rávett, hogy megnézzem, a tartalma pedig arra vett rá, hogy meg is vegyem. Ez nem kényszer szakácskönyv, hanem egy egyedi gyönyörűség!
Ízes, szinte illatos minden benne, a nyálam csorog némelyik kép láttán, vagy a receptek olvasásakor. Olyan a szövege, mintha Bódi Margó itt lenne a konyhámban, még ahogy olvasom, a fejemben már az ő hangján hallom a receptleírásokat. Tetszenek az ízei, s úgy véltem, ezek bizony szépséges, finomságos cigány ételek.
Nemcsak ránézésre dicsérem, főzni is szeretnék belőle. Lányok, ez a könyv az örökségem értékes része!
 
Brigi volt nálunk, neki is mutattam, micsoda kellemes csalódás nekem ez a könyv, milyen jók a receptjei, stb. Brigi belenézett, és elkérte, mondván, hogy a könyv tényleg jó, szép, csak kicsit drága, emiatt nem fér bele a családi költségvetésbe a megvásárlása, viszont szeretne belőle néhány ételt elkészíteni, ezért kiírna egy pár receptet.
Brigi lelkesülten hozta vissza a könyvet: gyerekkorában az édesapja főzött a kerti bográcsban káposztás bablevest, az olyan finom volt, és felnőttként már nem volt édesapja, nem talált ilyen ételreceptet, de most, ebben a könyvben ott van: „Bableves savanyú káposztával” – ez az a régen áhított recipe, el is készíti a bográcsban, hoz is cserébe majd kóstolót belőle!!
 
Kati is eljött valami munkaügyben, neki is mutatom, milyen szakácskönyvem van, és elmesélem Brigi káposztás bablevesét. „Olyat mi is szoktunk főzni- , mondta Kati, - az szabolcsi étel”. Elé raktam a receptet, javítsa, ha eltér, de azt mondta, ez bizony az a leves, amilyet édesanyja szokott főzni. Hozzátette, amikor a férje először meglátta a káposztás babot, akkor rákérdezett, „minek elrontani a bablevest káposztával?”, - azóta viszont ez a kedvence.
 
 (Halkan jegyzem meg, Kati egyből megnézte a szabolcsi töltött káposzta receptjét is, és rendben levőnek találta a lényegét: édeskáposzta levélbe kell göngyölni, és paradicsomos a mártása.)
 
Szóval az általam elkészített KÁPOSZTÁS BABLEVES imigyen lett Margó, Brigi és Kati káposztás bablevese, és erről a Bódi Margó nem is tud…
 
Hozzávalók, ahogyan Margó írta, és másik sorban, ahogyan én készítettem:
½ kg bab                                25 dkg tarkabab
½ kg savanyú káposzta          50dkg savanyú káposzta
½ kg burgonya                       25 dkg burgonya
½ l tej                                     ½ dl tej (alig kell!)
1 egész csülök                        1 kicsi mellső füstölt csülök
1 dl olaj                                  1 ek libazsír
3 gerezd fokhagyma              2x3 gerezd fokhagyma
4 ek liszt                                 1 púpos ek liszt
1 ek pirospaprika                    1 ek pirospaprika,
-                                              1 fej vereshagyma,     
-                                              1-1 paradicsom, paprikacsuma
só                                            só, kevés bors, kömény
 
Elkészítése:
  1. - Babot egy éjjelre beáztatom
  2. - Felteszem főni a csülköt annyi vízben, amennyi bőven ellepi, hozzátéve kis teatojásban a fűszereket a fele fokhagymával, és egészben a hagymát.
  3. - Amikor a csülök félig puha, kiveszem a fűszeres teatojást, a hagymát, és felteszem a babot főni.
  4. - Ha mind a bab, mind a csülök már szinte puha, akkor hozzáteszem az aprított, kinyomkodott savanyú káposztát, a kockázott burgonyát, és tovább főzöm az egészet.
  5. - Közben a fele fokhagymát belenyomom a libazsírra, rászórom a lisztet, és elkészítem a rántást, bepaprikázom forrón, hogy kioldódjanak a paprika ízanyagai, felöntöm a bab levével elkevert tejjel, és folyamatos keverés mellett beleöntöm a rántást a levesbe. (A rántás készítés képei láthatóak jobbra szépen sorban!)
  6. - Összeforralom pár percig, és a tüzet elzárva, az edényt lefedve hagyom saját gőzében tovább puhulni 5-10 percig.
 
A csülköt külön tálalom a leves mellé, és kínálok hozzá sózott lilahagyma karikákat, esetleg snidlinget, savanyú tejfölt, (tejföl, kevés só és citromlé összekeverve), és citromkarikákat az esetleges további savanyításhoz.
 
Bódi Margó a babot csak egy órát áztatja be, kevesebb benne a káposzta, olajos és bő tejes rántást csinál, és a csülök felét összeaprítva vissza is teszi a végén – tálalás előtt- a levesbe, - nagyjából ezek az eltérések.
 
Nálunk nem mindenki eszi a csülköt, ezért nem tehetem bele a levesbe a végén (az ízéért persze belefőzöm!).
Apátok egyből azt mondta, a bab és a savanyú káposzta külön-külön is jó, együtt csak jók lehetnek, és lőn.
 
A bogrács viszont fontos, jövő nyáron lesz bográcsos káposztás bableves repeta, az már biztos!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr662109140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása