Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:26 mijemaja

Hecsedlilekvár avagy csipkebogyóíz Szabó Éva szerint és csipkefesztivál Kalotaszegen

Címkék: befőzés csipkebogyó #összes

Leírom, mert Évi rendes kolléganőm volt, ügyes és takaros, szóval a befőzésben is profi.

Nem csinálok csipkebogyólekvárt a sok szösz miatt, ami benne van, a passzírozások, babraságok miatt. Szóval lányok, nekem még sosem volt elég lelkierős megcsinálni, inkább kerestem öreg nénikéket a piacokon, remélve, hogy tőlük házi hecsedlit veszek.
 
Aszódon Ondrík Erzsa készítette nagyon finoman, de hát akkor nem kérdeztem meg tőle, hogyan is készíti, mert Édes megtagadta a csipkebogyó lekvár készítését, erőst ellenállva a gyermeki akaratnak.
 
Nézzük hát, Évi hogyan csinálta.
 
Hozzávalók:
-          Szabó Évi egy kilónyi dércsípte, érett és puha csipkebogyóhoz
-          fél kilónyi cukorral számolt.
 
Éva a csipkebogyókat megmosta, és egyenként éles késsel felvágta, a szöszös magocskákat kiszedte és ki is dobta.
 
Az így megtisztított csipkebogyókat annyi vízzel, hogy éppen ellepje, (inkább kevesebbel picit) feltette főni, és teljesen puhára főzte őket, annyira, hogyha kivett egy darabkát, azt simán el tudja kenni. (Ez a kenéspróba.)
 
Nem leves-szűrőn, hanem igazi szőrszitán átpasszírozta őket, ez a kivédhetetlenül maradó szöszök ellen is kell.
Az átpasszírozott csipkepéphez keverte a cukrot, és jó sűrűre főzte, folyton ellenőrizve-kevergetve. Éva szerint hajlamos odakapni.
Azon forrón kell a kifőtt üvegekbe tenni, és lezárva 10 percet gőzölni.
 
Ősszel szeretnék elmenni Kalotaszegre a CSIPKEFESZTIVÁLRA – ott beszerezni helyben főzött fantasztikus finom hecsedlilekvárt.
Tudjátok, a mindig szép Kalotaszeg ősszel különösképpen gyönyörű. Az ősz egyik jellegzetes növénye arrafelé a csipkebokor, ami arrafelé bőven terem.
A csipkebogyó teája finom – a legtöbb piros, őszi vagy erdei jellegű teába szoktam tenni belőle. Miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle akár Szabó Évi receptje szerint is… 2010. október 23 – péntek lesz a nagy nap, Kalotaszentkirályon csipkeízfőző verseny lesz.
Lehet nézelődni, a helyben ott főzött lekvárokat kóstolni, vásárolni, népi mesterek kirakodóvásárán barangolni.
www.davincze.ro oldaláról vettem a csipkefesztivál képeit – ugye, milyen szépek? Ott lehet szállást is foglalni! Érdemes!!
DAVINCZE TOURS Utazási iroda elérhetősége:
407515 Sâncraiu (Kalotaszentkirály), nr. 291, jud.Cluj, Romania
Tel-fax: 0040-264-257580, Mobil: 0040-745-637352
E-mail: davincze@clicknet.ro
Web: www.davincze.ro ,
CIF: RO14493499, Tourism licence No. 2303/08.06.2005
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr782109151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása