Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 11:40 mijemaja

Aszódi kocsmai hagymás virsli és krinolin a gyerekkoromból

Címkék: reggeli saláta hagyma ecet előétel virsli krinolin aszódról #összes

Szóba került az én párommal, hogy mind az aszódi, mind a töttösi kocsmában lehetett enni finom ecetes-hagymás virsliket. Nagy üvegekben voltak egészben pácolva: egy réteg hagyma-egy réteg virsli-és így tovább, az alján és a tetején mindig hagyma volt. Az egészet leöntötték ecetes-cukros fűszeres forralt vízzel. (Fűszerek: a befőzés fűszerei voltak, só, egész bors, szegfűbors, borókabogyó. Én már kiegészítem mustármaggal és korianderrel, de ez akkoriban nemigen volt jellemző.)

Kiderült, mindketten vágyakoztuk az akkortájt drága virslik után, engem a nagyapám hívott meg néha rá, ha ő odabent fröccsözgetett, páromat az édesapja invitálta be, és ő is borozgatott a virslizésnél. - 
Mondtam apátoknak: mit szólna hozzá, ha megpróbálnám elkészíteni? És megpróbáltam. (A nagy sikerre való tekintettel repertoáron tartjuk azóta is. Ti még nem értetek meg rá, de előbb-utóbb rájöttök a virsli-ecet-hagyma-só tetragonális egységének lényegére…
 
Hagymás virsli az egykori aszódi (és töttösi) kocsmából
 
Kezdem a térfogatarányoknál: amennyi virsli van, (kb. annyi, ami állva elfér a kinézett jól zárható befőttes üvegben), az 2/3, ehhez rendelek 1/3-adnyi hagymát. Igazán az ½:1/2 arány az igazi, de öregszünk, döcög és billeg az epénk, elég a harmada is.
 
Elkészítése:
 
  1. Vékony karikára vágom a pár fej vöröshagymát.
  1. Előveszem a fűszereket: só, egész bors, pár szem boróka, néha egy kevés koriander, máskor egy kis mustármag, szóval a só a fix benne egyedül, na meg a bors. A fűszereket összekeverem 1/3 üvegnyi vizes ecettel. Bármilyen ecetet használok, a lényeg, hogy a páclének jó erős, (de nem zavaróan, „orrbamászóan” ecetszagúan erős) aromás ecetíze legyen!!). Cukrot is teszek bele egy keveset, hogy a páclé édeskés, de ne édes legyen. Hagymás ecetes krumplisalátához hasonló, attól kicsit erősebben ecetes ízű páclé kell.
  2. Ezt a páclevet felforralom. A lobogó vízbe belerakom a hagymakarikákat, és le is veszem a tűzről az edényt.
  3. A hagymát legott leszűröm, szemmel két részre osztom, és a becsült felét belerakom az üvegbe, arra jönnek szépen állítva a virslik, majd a hagymával zárom. (Nagy üvegben lehet több réteget is készíteni, minél nagyobb a tömeg, annál jobb lesz az íze is.
  4. Egy ágacska borsikafüvet azért beledugok, egy-két erősebb paprikát is a virslik közé teszek – ilyen az aszódi kocsmában nem volt, de szeretem az ízét, szóval ez opcionális.
  5. Az üveget lezárom, hűvösre teszem, és naponta megrázom. Az első üveget 2-3 nap után előszedtem, tálra tettem – és az első reggelinél elfogyott.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr892120568
süti beállítások módosítása