Egyszerűen készítem:
- A szedret fele annyi cukorral felteszem kicsi tűzön forralgatni.
- Kevergetem, vigyázok rá, és addig főzöm, mígnem a kivett lekvár dermed a tányéron.
- Előkészített és a sütőben melegen tartott üvegekbe töltöm azon forrón, a kifőzött tetővel lezárom.
- Felfordítom pár percig, aztán újságpapírba csomagolva azonnal meleg dunsztba teszem. Ott is hagyom pár napig.
(Higgyétek el nekem: a lócánkban a hálózsákos dunszt miatt még három nap múlva is langyos a lekvár!)
Villányban van egy szép szeder bokor, bőséges terméssel, ha szerencsénk van, két üvegre valót is leszedek belőle, egyébként marad a piac beszerzési forrásként, illetve mirelitként a marketek.
Lekvárt még mirelitből is lehet készíteni!
Ezért is készülök áfonyalekvárt mirelitből készíteni – olcsóbbnak tűnik, mint a friss áfonyából…
Szederlekvár más gyümölccsel:
- birsalmával: hát valami fantasztikus! 2/3-ad szeder, 1/3-ad felkockázott,
magházától megpucolt birs – és a recept egyezik, még a cukor aránya is a két gümölcs mennyiségének a fele változatlanul.
- Őszibarackkal: csak ajánlani tudom mindenkinek. Az őszibarackot viszont nem teszem bele a szederrel, csak a vége felé, nagyon könnyen szétfő, és kár, ha nem érezzük a lekvárban az őszibarack kockák ízét, szerkezetét külön.
Szederlekvár őszibarack darabokkal
Ugyanúgy készítem, mint a szederlekvárt, csak a szeder főzés vége felé (nehogy 10-15 percnél többet főzzem!) beleteszek alaposan megmosott, félbevágott, kimagozott, összekockázott őszibarackot is.
A cél: a szinte pép szederlekvárban úszkáljanak a barackdarabok, a számban az előbbi puha, a másik még darabos, és őrzi a barack ízét.