Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 10:42 mijemaja

Szederlekvár

Címkék: lekvár befőzés #összes

Egyszerűen készítem:

-          A szedret fele annyi cukorral felteszem kicsi tűzön forralgatni. 
-          Kevergetem, vigyázok rá, és addig főzöm, mígnem a kivett lekvár dermed a tányéron.
-          Előkészített és a sütőben melegen tartott üvegekbe töltöm azon forrón, a kifőzött tetővel lezárom.
-          Felfordítom pár percig, aztán újságpapírba csomagolva azonnal meleg dunsztba teszem. Ott is hagyom pár napig.
(Higgyétek el nekem: a lócánkban a hálózsákos dunszt miatt még három nap múlva is langyos a lekvár!)
 
Villányban van egy szép szeder bokor, bőséges terméssel, ha szerencsénk van, két üvegre valót is leszedek belőle, egyébként marad a piac beszerzési forrásként, illetve mirelitként a marketek.
Lekvárt még mirelitből is lehet készíteni!
Ezért is készülök áfonyalekvárt mirelitből készíteni – olcsóbbnak tűnik, mint a friss áfonyából…
Szederlekvár más gyümölccsel:
-          birsalmával: hát valami fantasztikus! 2/3-ad szeder, 1/3-ad felkockázott,
 magházától megpucolt birs – és a recept egyezik, még a cukor aránya is a két gümölcs mennyiségének a fele változatlanul.
-          Őszibarackkal: csak ajánlani tudom mindenkinek. Az őszibarackot viszont nem teszem bele a szederrel, csak a vége felé, nagyon könnyen szétfő, és kár, ha nem érezzük a lekvárban az őszibarack kockák ízét, szerkezetét külön.
  
Szederlekvár őszibarack darabokkal
 
Ugyanúgy készítem, mint a szederlekvárt, csak a szeder főzés vége felé (nehogy 10-15 percnél többet főzzem!) beleteszek alaposan megmosott, félbevágott, kimagozott, összekockázott őszibarackot is.
 
A cél: a szinte pép szederlekvárban úszkáljanak a barackdarabok, a számban az előbbi puha, a másik még darabos, és őrzi a barack ízét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr692120407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása