Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 10:47 mijemaja

Vörös lencséből főzelék

Címkék: lencse köret főzelék főétel #összes

A vörös lencse nagyon jó, nagyon szép, meg vagyok vele elégedve… Hozzáteszem, gyermekkorom egyféle lencséjével is jól elvoltam, de azt a dőzst, amire most lehetőségem van lencséből, csak külön szakirányú képzés vagy hozzáolvasás után tudtam volna csak elképzelni.

A vörös lencse nagy előnye, hogy nem vár el tőlem előre tervezést, ha megkívánom a lencsét, vagy hirtelen azt szeretném elkészíteni, akkor nem kell előző nap (vagy kora reggel az estére vonatkozóan) eldönteni, mint a normál lencsénél. A vörös lencsére csak ránézek: „De szép vagy!” Mire ő rám mosolyog: „Megeszel?” Na jó, ez még nem az a tehén, amelyik öngyilkos lesz, ha nem esznek a szívesen kínált fehérpecsenyéjéből (tudjátok, „Galaktikus útikalauz stopposoknak”), de el kell ismerni, a csupanapfényszínű vörös lencséből a mosolygást ki lehet nézni.
Nem kell áztatni, 20 perc a főzési idő és lencseíze van – kell többet várnom egy lencsétől?
Vörös lencséből készült főzelék füstölt oldalassal, friss majorannával             Vörös lencséből készült főzelék pörkölttel
 
A főzelékhez az kell, ami a normál lencsefőzelékhez:
-          egy tasak (1/2 kg) lencse
-          egy hagyma
-          belefér 1-2 gerezd fokhagyma
-          zöldség vagy húsleves alaplé, és nem árt, ha van valami füstölt darabkánk, legalább egy kis szalonnabőr. (Ha nincs, nincs.)
-          só, bors, esetleg babér, majoránna, oregáno.
 
Elkészítem a füstölt húst:
A képen éppen főtt, füstölt oldalasom volt ez a darabka. Tyűű, nagyon jó választás volt!
 
1. A füstölt húsdarabot a hagymával, pár szem borssal, esetleg borókabogyóval felteszem főni. A füstölt húst szinte puhára főzöm. (Szalonnadarabka esetén elég 20 perc összeforralás, ott az íz kioldása, átadása a lényeg.)
 
2. Nem része a receptnek, de része a szokásinknak, hogy a füstölt hús főzése felé, amikor már majdnem puha, a levébe rakok 5-10 teljesen tisztára sikált és igen friss tojást, és 10 perc forralás után kiveszem a léből. Ezzel igen finom főtt tojást nyertem,
- akár reggelire
- akár feltétnek a lencsefőzelék tetejére. (Megpucolom, nyolcadokba vágom, szépen rárakom a tetejére – finom, egyszerű, laktató, részen felénk nagyon gyakran ettek lencsét, babot főtt tojással. Gondoljatok csak bele: előbb volt a szegény parasztnak egy-két tojása, mintsem hogy hús legyen a portáján…)
 
3. A puhára főtt füstölt húst leszűröm, meleg sütőben átpirítom, és nyerek egy szuper feltétet.
A leszűrt levet - amelybe átvittem a füstölt íz esszenciáját – felhasználom a lencse főzéséhez.
 
Főzelék elkészítése:
 
  1. Ha van füstölt levem, akkor abba teszem fel a lencsét, ha nincs, akkor megnézem, van-e valami zöldség vagy húsleves alapom. Amennyiben nincs, akkor egy kis zöldséggel csinálok a vörös lencséhez: egy répácska, egy fehér répa, és egy nagyobb zeller darabka + egy hagyma = felteszem főni.
  2.  Ha kezd puhulni a zöldség, vagy ha kész levet használok, akkor beleöntöm a lencsét. Úgy vettem észre, itt is érvényes az ökölszabály: annyi folyadék kell, hogy ellepje egy picivel a lencsét.
  3. Összeforralom, és a fél kilónyi lencséhez kb. egy ek liszttel és kevés tejjel besűrítem a főzeléket.
  4. Újraforrástól gyenge tűzön pár percig (4-5 percig) forralgatom, aztán elzárom a tüzet, lefedem az edényt, és várok 20 percet.
A főzelék puha. Nem forralom és nem főzöm hosszabban, mert lencsepürét kapok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr542120423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása