Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 15:26 mijemaja

Darált húsos marhapörkölt

Címkék: pörkölt marhahús főétel darálthús húsok #összes

 Ha van jó hentesetek, akiben bíztok (mint a nőgyógyászban, a kozmetikusban, a fodrászban, szóval ez bizalmi kapcsolat egy háziasszony és a hentes között), akkor megkérhetitek, hogy darálja meg a marhahúst, akár többfélét is egybe: Ilyen Zoli, a hentesek gyöngye.

No, akkor lehet készíteni darált húsos marhapörköltet.
 
Ugyanúgy készítem, mint a normál pörköltet, csak épp a húst nem kockára vágott, hanem darált állagú. Nagyon szeretem, mert ez a pörkölt nagy adagban készítve, több kis adagban lefagyasztva igazi megmentőként funkcionál a mélyhűtőnkben.
-          rakott karfiol, karalábé, stb. rakott zöldségek,
-          töltött káposzta, töltött paprika, töltött zöldségek alapja
-          főzelékek feltétje,
-          bújtatott krumplipüré, stb. alapja
 
Hozzávalók:
-          Négy főre szűkösen 50-60 dkg marhahús, de cirka másfél kilónyi húsból szeretem ezt is készíteni, (mint a sima pörköltet), mert a többletet lefagyasztom, és beosztva felhasználom.
-          Két fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma ízesítésül ráadásnak
-          piros paprika, só, bors, kicsi kömény, némi zöldfűszer, paprika, paradicsom.
 
Az aprózott hagymát egy-két ek zsiradékon átpirítom, ha már aranylik, rádobom a darált marhahúst.
A húst pörkölöm: azaz állok mellette és kevergetem, pörkölődik a hús az edényben, megvárom, amíg a hús először megfehéredik, aztán egy kis levet is enged, majd azt kevergetés közben elfővi.
Ekkor félrehúzom az edényt, és megszórom 1-2 ek piros paprikával, kicsikét megsózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, és adok hozzá egy kevés zöldfűszert: általában zellerzöldet, néha petrezselymet, bazsalikomot.
Jól átforgatom, visszateszem a tűzre, felöntöm vízzel (borral, zöldség vagy húslevessel – ezektől csak finomabb lesz!!). jól fedje le a húst.
 
Adok hozzá:
-          egy-két paradicsomot, (vagy egy-két ek paradicsompürét),
-          egy felvágott paprikát, (paprikakrémből 1-2 ek is megteszi)
-          télen pár ek lecsót is tehetek bele.
 
Ha kell, hozzá töltögetve kevés vizet, a húst puhára párolom.
Közepes mennyiségű szafttal szeretem elkészíteni, mert így jó tálalni a köretekhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr322131123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása