Amíg édesanyám élt, ő készítette a főzelékeket, levesek nagyját. Olyan finomak voltak, eszembe sem jutott magam készíteni rosszabbat.
Aztán Édes elment, és Zsuzsa mellém állt, hogy segítsen, és hosszas kísérletezgetés után egyre jobban rátalált Édes ízeire a főztjében.
Aztán Zsuzsa rosszul lett, be kellett vinni a kórházba, nagyon féltem, féltettem, rosszat éreztem, és sírva mondtam neki, Zsuzsa, meg kell gyógyulnod, még azt sem tudom, hogy készíted a zöldborsó főzeléket…
Erőtlenül rám mosolygott, és azt mondta, a lényeg, hogy tegyél bele pörköltkockát…
Azóta sikerült reprodukálnom a régi ízeket, addig igazgatom a hozzávalók arányait, amíg olyan nem lesz az étel, mint gyerekkoromban.
Ez a főzelék azonban úgy készül, ahogyan Zsuzsa mondta, legyen bármilyen egészségtelen a vegeta és a pörköltkocka.
Hozzávalók:
- egy adag zöldborsó
- egy kevés kacsazsír
- liszt
- egy pörköltkocka, só, pici bors, vegeta az ízesítéshez
Elkészítése:
- A megolvasztott zsíron a zöldborsót átpirította Zsuzsa, aztán megszórta sóval, pici borssal, vegetával, elkeverte.
- Elővette a lisztet, megszórta vele a zöldborsót, felöntötte annyi vízzel, ami jól ellepi a borsót.
- Belemorzsolta a pörköltkockát, lefedte a fazekat, és kicsi tűzön párolta 10-15 percig.
Egyszerű, ugye? Finom is. Persze, nem így készítem, csak Zsuzsa napkor, halálának évfordulóján, karácsonykor, hogy emlékezhessek Zsuzsára, akivel többet már nem tudtam beszélni.
A beszélgetésünk utáni éjjel lélegeztető gépre kötötték, mesterségesen altatták, és egy hét múlva elment. Nagyon magamra hagyott.