Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.06. 13:22 mijemaja

Édes féle krumpligombóc leves avagy a zöldséges gölödin leves

Címkék: leves tojás krumpli krumpligombóc gombóc liszt leveszöldség édestől #összes gölödin Aszódról

Édes feltette hideg vízben főzni az apróra vágott zöldségeket, (burgonyát, sárga és fehér répát, mindent, ami volt a kertben), hozzá egy egyben hagyott vöröshagymát és egy-két gerezd fokhagymát, egy paradicsomot, egy bevágott paprikát az ízéért, végül megízesítette sóval, az elhagyhatatlanul használt vegetával, és néhanapján még petrezselyemzöldet is tett bele.

Közben főzött pár szem krumplit héjában, gyorsan megpucolta, áttörte, és egy tojással, annyi liszttel, amit felvett, jól összedolgozta a krumplis masszát. Sózta, és amikor már közel puha volt a zöldség a levesben, akkor lisztes kézzel meglehetősen nagy (3-5 cm-es) gombócokat formált a masszából, és a lobogó levesbe belefőzte őket.
Szokás volt csipetnyi, langyos tejben megfuttatott élesztőt is belekeverni, és akkor könnyedebb, „repülősebb” lett a gombóc, de én a gancásabbat jobban preferáltattam.
Amikor a gombócok feljöttek a tetejére, Édes adott nekik takarékon gyöngyözve pár percet, kivett egyet, kistányéron félbevágta őket, megnézte, egyenletesen átfőttek-e, megkóstolta, rendben van-e, aztán kiszedte a gombócokat egy tálba. A tál aljára olvasztott zsírt, később olajat tett, abba forgatta bele a leszűrt gombócokat, ne ragadjanak össze.

Tálalása: leves magában, tányéron a gombóc, ki-ki tegyen annyit és olyan apróra vágva, ahogyan akarta, ízlés szerint meg lehetett szórni apróra vágott petrezselyem zölddel, és nagyapám ehhez mindig tett egy kis tejfölt is.
A levesben főtt zöldségek is mellé voltak téve tányéron.

A gombóc aztán magában is jó volt, csak úgy hidegen.

Édes persze mást is csinált belőle:
- Jó volt összevágva, zsíron megpirítva, fonnyasztott hagymával
- Ugyancsak összevágva, megpirítva, felvert tojással leöntve rántottaként

Végezetül idézek egy gyermekdalt Aszódról, mert itt az ideje, hogy megtudjátok, (a Mikulás nem létezik után), hogy a „gölödin” az a  krumpligombóc: 

Az aszódi gölödiny, gölödiny

kidőlt a falu végin,

a végin.

Rice, rice, hopp, hopp, hopp….


A gölödint, vagyis a krumpligombócot ettük zöldséglevesben, húslevesben és édes tejlevesben, - ez utóbbi Csobánka férjének volt a kedvence, annyira szerette, hogy gyermekkori barátnőmnek szinte hetente kellett főznie.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr132133283
süti beállítások módosítása