Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 14:32 mijemaja

Kacsatöpörtyű és kacsazsír

Címkék: reggeli kacsazsír #összes kacsaháj

kacsatöpörtyű.JPG

Ez a kacsaháj.                        Ez a kacsazsír és a kacsatöpörtyű.     Itt a kacsatöpörtyűs zsír

Emlékeztek arra a régi mutogatós-képes dalra? 
„Ez az óra, ez a lánca.                       Ez pedig a mutatója.                          Óra, lánca, mutatója,
Egyenes, görbe, fakerék,
Ó mi szép, ó mi szép
Ez a háromlábú szék…”
 
No, ennyit a gyerekdalokról, maradjunk a kacsatöpörtyűnél. Jó töpörtyűhöz bőrös háj kell. (A zsírhoz lehet hasaalji háj is.)
 
1. A kacsahájat előveszem, ha kell, leszedek róla hártyát, véres húst, elszíneződést, mirigyet, tollút, szóval szépen letisztázom a hájat.
 
2. A tiszta hájat deszkán, éles késsel felaprítom. Jó a kicsi kocka, jó a nagyobb darab is, hol ilyet, hol olyat aprítok, de egy sütésnél egyformákat vágok. (Eltérő méreteknél nem lesz elég egyenletes a végén a pirulás.)
 
kacsatöpörtyű2.JPG
3. A felkockázott hájat egy nagy edénybe teszem, öntök alá egy kevés vizet, (1-2 dl mennyiséget), és kis lángon hagyom olvadozni.
Amikor a hájból kiolvadt a zsír, a víz szép lassan elpárolgott, akkor azt kell látnotok, hogy a töpörtyűdarabok úsznak a zsírban, és szépen pirulnak.
 
4. No, itt az ideje a zsír lecsapolásának: szépen, finoman, óvatosan le kell önteni a nagyját. (Óvatosan, forró, a hájdarabok eltömíthetik, kiugrik, megéget, felgyullad, stb.)

FONTOS! Akkor pirul meg szépen a tepertő, ha kevés zsír van alatta!

 
5. A maradék zsíron megpirítom a töpörtyűt, aztán, ha már kész, akkor beleöntök egy kevéske, mondjuk ¼ -½ dl  tejecskét (belelöttyintek a dobozból – még nem mértem le). Gyorsan lefedem, mert köpköd, gőzölög meg ilyesmi, ettől állítólag szép barna lesz.
A másik mágikus tevékenység: mielőtt kivennéd, a kezedbe vizet kell venned, és azzal lespriccelgetni a töpörtyűk tetejét, és szintén igyekszel lefedni, mert a forró zsír és a víz találkozásából gőz szokott születni, de ettől állítólag ropogósabb lesz, és én dacolok a fenyegető veszéllyel a ropogós, barnára sült kacsatepertő érdekében.
 
A zsírt üvegekbe töltöm, a töpörtyűt vagy tálkába, mellé ülök, megeszem, ami marad eldugom, és másnap megeszem.
Ha üvegbe töltöm a töpörtyűt, akkor bárkinek adok töpörtyűzsíros kenyeret.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr392149153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mijemaja 2013.03.15. 12:50:56

@alchemist88: Szerintünk is naon jó - lilahagyma, zöld hagyma, mostanság rozsos-magos kenyér, (és szerencsére ez a tepertő még a rozsos kenyérrel is finom)!
süti beállítások módosítása