Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 13:53 mijemaja

Tökfőzelék friss tökből vagy mirelit tökből Dorisz kérésére részletesebben

Címkék: köret főzelék főétel tök #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

Tökfőzelék egyszerűen reszelővel frissiben kaporral ahogyan Édes készítette

Hozzávalók: egy tök, egy fej hagyma, sok kapor, só, bors, egy élőflórás kis joghurt.
 
Elkészítése:
  1. Meghámozom, megreszelem, és besózom a tököt. Állni hagyom tíz percet, aztán kinyomkodom.
  2. 1 ek zsiradékot melegítek, rádobom a kinyomkodott tököt, átforgatom, megborsozom.
  3. Megszórom egy ek liszttel, hozzáadom a megpucolt fej hagymát, (a hagyma persze a tökkel együtt is mehet pirulni, csak akkor - nekem- nehezebb forgatni, párolni a tököt!), és felöntöm vízzel, amennyi ellepi.Nem is lepi el teljesen!
  4. 5-10 perc után tejjel elkevert joghurtot öntök hozzá. 1-2 dl tej, egy doboznyi, 2 dl joghurt és egy tökhöz általában egy ek simaliszt, vagy sima-rétes felesben.Összeforralom, számolok százig, beleszórom az összeaprított kaprot, és kész is.Elzárom a tüzet.
 
Dorisz, itt a friss töknél, ha apróra vágom a  hagymát a tökkel együtt megpárolom a zsiradékon! 
Az "egész fej hagymás" változatnál itt az elején is a zsírra rakom a megpucolt hagymát (mint a tarhonyánál, csak ott még felezni is szoktam), és végig benne hagyom a hagymát a tökfőzelékben. ekkor kevésbé érezhető a hagyma a főzelékben.  
Így ettük a leggyakrabban, Aszódon a tök még késő ősszel is volt az indáján, aztán meg elállt a pincében sokáig. Jó téli zöldség.
S amióta a beri-beri betegségről olvastunk (B1 vitaminhiány, sok rizsevő japán ebbe halt bele, szegény Acu hercegnő férje, a sogun és a fogadott gyermeke sogun is), szóval ráébredtem, nem is vagyunk tisztában eléggé azzal, milyen fontos a zöldségfogyasztás: tengeri hal, máj és zöldségek - ezek a fő B1 források. Ha Acu hercegnő férje tökfőzeléket evett volna, nem hal meg, ki tudja, hogyan alakul a sogunátus Japánban.... 
Komolyra fordítva a szót: a népi táplálkozás kényszerűsége hihetetlen jó konyhát alakított ki. A főzelék pont ilyen étel, magában ehető, nem terheli a gyomrot, de serkenti a beleket, segít a méregtelenítésben, hiányzó nyomelemeket viszünk be a szervezetünkbe - és úgy nem hizlal, hogy nem is éhezünk mellette. A főzelék igen fontos eleme mindennapi étkezéseinknek!,  
 
A mirelit töknek hála - pedig egész évben ehetjük, esszük is. Mindjárt írom annak is az elkészítését!
 
Tökfőzelék gyalult tökből:
Ugyanúgy készítem, mint reszelve, csak más a főzelékben a tök: erőteljesebb lesz az íze.
Tudjátok, mint Gombóc Artúr tökben: szeretjük a reszelt tököt, a gyalult tököt, a kockázott tököt: jut eszembe: felkockázott tökből is volt már főzelék!!!
Tökgyaluja nem mindenkinek van, bajos is mosogatni - de a piacokon ilyen előre gyalult tököt lehet kapni. Feltétlenül sózzátok be, hagyjátok kicsit állni, nyomkodjátok ki s utána lehet készíteni a főzeléket. vastagabb, roppanósabb így a "tökszál" a főzelékben.
 
Tökfőzelék mirelit tökből - Dorisz kedvéért alaposan pontosítva:
A mirelit tököt kibontom, belerakom egy nagyobb fazékba. Öntök hozzá vizet, mellé dobom a hagymát, esetleg egy kisebb paprikát.
Sózom, és a tököt puhára párolom.
Ha megfelelő, akkor egy kis tejjel, joghurttal elkeverek 1 ek lisztet, és ezzel besűrítem a főzeléket. Jöhet a kapor, az összeforralás, és tálalhatom. Pl. pörkölttel.
 
Dorisz telefobált, azt mondta, nem egyértelmű a leírás.
Ott áll a fazéknál, most akkor mit csináljon a hagymával
A mirelit tököt kicsit (de tényleg kicsit) hagyom kiengedni, és így a sarkait le tudom faragni egy nagyobb késsel, hogy beférjen az edénybe.
Először csak kevés vizet adok alá, megvárom, míg megtottyad, akkor szétnyomom a folyadékba, és annyi vízzel (levesmaradékkal) öntöm fel, amennyi alig lepi el, szóval a teteje kilóghat. Inkább kicsivel több tejet használok, 2 dl,vagyis egy pohárnyit, szeretem "eresztékkel,", vagyis a joghurtos tejes liszttel - és ha túl sok a víz, akkor a tejjel már nem tudom elkeverni, mert akkor a lé lesz túl sok a tökön. Szóval inkább kevesebb az elején, hígítani bőven lehet a végén.)
Mi legyen a hagymával? A hagymával kétféleképpen dolgozom:
  1. nagyon picire vágom (turmixolni is lehetne, de annak más az íze), és rögtön az elején hozzákeverem, együtt párolom a tökkel.
  2. rögtön az elején belerakom az egész fej megpucolt hagymát, és a legeslegvégén (tálalás előtt veszem csak ki a főzelékből, addig had főjön, adja át az ízeit).
Ha pirosan szeretném készíteni, akkor a joghurtban keverem el az őrölt piros paprikát, esetleg teszek is hozzá egy ek olívaolajat (tudjátok, daganatmegelőző hatású!), és úgykeverem a főzelékbe, úgy forralom össze.
Fontos! A lisztes eresztéket pár percig forralni kell, úgy megy el a lisztíz, ami kellemetlen. Mindíg mondom, mi nem növényevők vagyunk, a forralással a lisztet előemészthetővé tesszük.
A kaprot azért adom csak a legvégén bele, nem is forralom vele össze, mert olyan törékeny, olyan hamar kifő az íze!!!
 
Egyébként jó, hogy szólt Dorisz, kifejezetten kezdő leánykáim, még a végén nem értenétek a részletes, pontos leírás nélkül - ha pont azt az ízt akarjétok elkészíteni, ahogyan Édes is főzött, akkor ahhoz pontos, egzakt leírás szükségeltetik. Bocsi. 
 
 
Piros tökfőzelék Édes így szerette ám igazán készíteni, pirosan, paprikázva.
 
Ha friss tökből készítem, akkor a forró zsiradékra dobott tököt szórom meg egy púpos tk pirospaprikával. (Felül van a jobb oldali képen, milyen is.)
Ha mirelitből, akkor az összeforraláskor dobok egy ek kacsazsírt, (1 ek olívaolajat, szóval zsiradékot - de pl. vajjal is isteni lesz!! szinte krémes!), arra szórom a piros paprikát. Amikor forralom, nagyon klasszul feloldódik a zsiradékban, és finom lesz tőle a főzelék íze. 
A másik lehetőség: elkeverem a piros paprikát a joghurtban.
 
 
 
 
Tökfőzelék vegyes tökből
Mindkét tökből reszelek, és úgy készítem el vegyes tökfőzeléket, ahogy fentebb már elmeséltem nektek.
Érdekesebb, ha pár kocka sütőtököt rakok bele, s benne hagyom színesnek. Ilyenkor a sütőtök természetes édessége miatt jobban borsozom.
Lehet tárkonnyal is fűszerezni, a tárkony vagy "tárkonyüröm" másik neve a sárkányüröm, sárkányfű, és mert ürömféle, jellemző, kesernyés íze van.
A tök szereti a tárkonyt is, és főleg az édes sütőtök kockák mellett igen jó a kesernyés tárkony. Ráadásul, ez a keserű igen egészséges!
 
Finom!!!!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr222149060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Tóth 2013.06.02. 01:40:19

Tökfőzeléket nem sűrűn készítettem,egyszer szerettem volna készíteni Tibinek,mert ő szereti, ezért felhívtam Édest, és megkérdeztem, hogyan kell, erre ő ezt válaszolta: lukra teszed és berántod! ez amolyan műszergyárias jópofa dolog volt, nevettem rajta egy jót, persze aztán elmesélte hogyan kell készíteni. azóta sem tartozik a kedvenc kajáim közé, de ha tökfőzelékről van szó mindig Édes mondása jut eszembe. Viszont a menzás tökfőzeléket , ugyan úgy mint a paradicsomoskáposztát házilag nem tudom űberelni.:)

mijemaja 2013.06.02. 14:17:24

@Judit Tóth: Lukra teszed = megreszeled (gyalu az macerásabb, nehezebb elmosogatni!)
berántod= zsenge fpkhagymás, petrezselymes vagy kapros rántással sűríted.
Jóval később jött édesnél a kefíres (nálam a joghurtos) sűrítés is.

Ebben az volt a klassz, hogy a Műszergyárban, ahol édes dolgozott, ott voltak az ikladi, domonyi, kartali, galgamácsai, hévízi, stb. asszonyok együtt, és a süti és ételreceptek kézről-kézre jártak, - s Édes ötvenévesen is nyitott volt bármilyen új recept vagy technika kipróbálására, honosítására. Elég csak azt mondanom: NDK gyártmányú turmixgép...

Judit Tóth 2013.06.03. 22:47:40

@mijemaja: tudom mire gondolsz, arra a kivehető ajtósra!:))...
Képzeld valamelyik nap a menzán ettem tökfőzelélet! : És tényleg megettem!:) és ízlett!:)
süti beállítások módosítása