Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 14:06 mijemaja

Valahol egy hüttében evett osztrák röszti tepsis vagy serpenyős változatban is

Címkék: krumpli hagyma vacsora köret sonka hütte #összes

Kértem rösztit, és kihoztak egy öntött vas serpenyőt, benne a hagymás-sonkás krumpli - finomságot.

Azt hittem, nem tudom megenni – de megetette magát.
 
Itthon próbáltam utánozni, és öntöttvas edény híján is egész jó a következő változat, de öntöttvas serpenyőben az igazi:
 
 
 
Előkészítem, mert aztán ott kell mellette állnom.
-          összevágok apróra egy jó nagy fej hagymát (2-3 főre),
-          némi sonkát is aprítok, ha lehet, igazi parasztsonkát, ha nincs, gépsonkát, baconszalonnát, füstölt bármit, szóval sonkát, (ezért ez pl. maradék füstölt feldolgozására is igazán remek alkalom!!)
-          megpucolom és vízbe teszem a krumplit, ne barnuljon meg (személyenként egy nagyot vagy két kisebbet számítok).
 
Ha van füstölt sonkám, akkor valami finom zsíron, ha nem volt, akkor szalonnazsíron az összevágott hagymát egy vastag aljú serpenyőben megpirítom.
Hozzáadom a sonkakockákat is, és még együtt pirítom, amíg a hagyma jó setétarany színt nem kap, aztán kicsit félrehúzom.
Megpucolom és gyorsan megreszelem a krumplit, majd attól függően, hogy mennyi krumpli kell:
-          ha kevés, (két adagnyi), akkor rögtön beleforgatom a hagymás-sonkás zsírba,
-          ha többen vagyunk, akkor inkább fémtálba teszem a krumplit, belelapátolom a hagymás-sonkás keveréket, jól elkeverem, és adagonként szedem ki, úgy teszem sülni
-          vagy ha több kell, de nincs kedvem apródonként sütni, könnyen oda is kap az alja, leragad, meg minden, szóval akkor tepsiben vagy sütőtálban, jénaiban megsütöm a sütőben.
 
 
 
 
Serpenyős röszti:
Ha a serpenyőnél maradok, akkor lassú tűznél lapogatva, nyomkodva, szedőkanállal óvatosan alá-aláforgatva, odapirítom az alját.
 
Két szedőkanál segítségével óvatosan átfordítom, (ne törjön, ha lehet, maradjon egyben), és a másik felét is odapirítom - Így, azon forrón, abban az edényben, amiben sült, tálalom. (nekem is így tálalták!).
 
 
Tepsis röszti
Egy sütőformába – de ez akár a tepsi is lehet-, belerakom a keveréket. Azt vezettem be, hogy alulra teszek egy sütőpapírt, mert akkor minden kínlódás nélkül könnyedén megfordítom, nem ég oda az alja, szóval úgy könnyebb kezelni.
 
A sütőpapíron elkenem egyenletes vastagságban a krumplit (vagy halmokat rakok, tényleg csak kedv kérdése), beteszem a sütőbe, és fél órát sütöm az egyik felét.
Kivéve átfordítom, és 15-20 percig magasabb rácson, erősebb tűzön megpirítom a másik felét is, jó ropogósra.
 
Szeletelem vagy a halmokat emelem a tányérokba, és egy kis saláta kísérettel magában is, vagy szaftos hússal, sült virslivel, stb. esszük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr42149093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása