Judith utolsó kemója előtt voltunk Aszódon, szüleinknél a temetőben, hazafelé betértünk a Kisbagi Csárdába. Ő májgaluska levest kért, azt mondta, annyira szereti a májgombócot, hogy nem hagyná ki egy ilyen jó helyen. Hát kihagyhatta volna…
Kihozta a pincér a levest, és nem hittünk a szemünknek: mirelit egyenborzalom volt. Félszeg emberként nem szoktam reklamálni, de Judith nem állta meg, hogy ne szóljon érte a pincérnek: egy csárdában saját készítésű gombócra számított, nem ilyen sorozatgyártásúra. „Mi mindig ezzel a mirelit gombóccal készítjük ezt a levest”, és ment is tovább, ott hagyva minket az igényeinkkel és a májgombócgolyóbisokkal.
Judith aztán el is készítette, le is írta, hogyan készíti a májgaluskás gombócát. Tessék, tanuljátok, készítsétek el ti is:
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemáj,
- 1 tojás,
- fél fej vöröshagyma,
- kevés zsemlemorzsa
- fűszer: só, bors, petrezselyemzöld
Májgombóc elkészítése:
- A májat lekaparom,
- az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd hagyom kihűlni.
- Amikor kihűlt a dinsztelt hagyma, összekeverem a májjal, a nyers tojással, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, és annyi zsemlemorzsával amennyit épp felvesz, és legalább fél órát hagyom állni.
- Vizes kézzel gombócot formálok belőle, vagy kanállal csak úgy beleszaggatom a levesbe
Judith így készíti a májgombócot levesbetétnek, de ha köretnek szánom, és nincs ízesítendő leves, akkor sós, leveskockás vízbe is főzhetem. Köretként érdemes nagyobb kanállal készíteni.
Ha már feljön a víz tetejére, egy-két percig forralom még, aztán elzárom a tüzet, és lefedve hagyom 10 percig állni, had puhuljon még.
Megjegyzem: a Kisbagi Csárdában azóta sem ettünk májgombóclevest, szerintem egy csárda nem adhat mirelit egyengombócokat ezen az áron!