Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 13:40 mijemaja

Judithka májgombóca levesbe vagy köretnek

Címkék: gombóc csirkemáj #összes levebetét Judithkától májgombóc

Judith utolsó kemója előtt voltunk Aszódon, szüleinknél a temetőben, hazafelé betértünk a Kisbagi Csárdába. Ő májgaluska levest kért, azt mondta, annyira szereti a májgombócot, hogy nem hagyná ki egy ilyen jó helyen. Hát kihagyhatta volna…

Kihozta a pincér a levest, és nem hittünk a szemünknek: mirelit egyenborzalom volt. Félszeg emberként nem szoktam reklamálni, de Judith nem állta meg, hogy ne szóljon érte a pincérnek: egy csárdában saját készítésű gombócra számított, nem ilyen sorozatgyártásúra. „Mi mindig ezzel a mirelit gombóccal készítjük ezt a levest”, és ment is tovább, ott hagyva minket az igényeinkkel és a májgombócgolyóbisokkal.
Judith aztán el is készítette, le is írta, hogyan készíti a májgaluskás gombócát. Tessék, tanuljátok, készítsétek el ti is:
 
Hozzávalók:
-          25 dkg csirkemáj,
-          1 tojás,
-          fél fej vöröshagyma,
-          kevés zsemlemorzsa
-          fűszer: só, bors, petrezselyemzöld
 
Májgombóc elkészítése:
-          A májat lekaparom,
-          az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd hagyom kihűlni.
-          Amikor kihűlt a dinsztelt hagyma,  összekeverem a májjal, a nyers tojással, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, és annyi zsemlemorzsával amennyit épp felvesz, és legalább fél órát hagyom állni.
-          Vizes kézzel gombócot formálok belőle, vagy kanállal csak úgy beleszaggatom a levesbe
 
Judith így készíti a májgombócot levesbetétnek, de ha köretnek szánom, és nincs ízesítendő leves, akkor sós, leveskockás vízbe is főzhetem. Köretként érdemes nagyobb kanállal készíteni.
Ha már feljön a víz tetejére, egy-két percig forralom még, aztán elzárom a tüzet, és lefedve hagyom 10 percig állni, had puhuljon még.
Megjegyzem: a Kisbagi Csárdában azóta sem ettünk májgombóclevest, szerintem egy csárda nem adhat mirelit egyengombócokat ezen az áron!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr802195700
süti beállítások módosítása