A fekete retek igen egészséges, de igen nehéz megenni, mert rágós, ingerlően erős az aromája.
Egyféleképpen készítem gyakran: meghámozom olyan vékonyan, ahogy csak tudom.
Felszeletelem olyan vékonyra, ahogy csak engedi.
Fedett tálkába elkezdem szépen lerakni, egymás mellé szorosan, és ha egy sor megvan, azt alaposan besózom.
Összerázom, lezárom a fedelét, adok neki legalább egy napot, de több napig jó, és mint a töltött káposzta, egyre finomabb.
Így sósan is ehető, de ha beéretten kevés citromlével elkeverem, frissen tálalom, még jobb, párom így szereti igazán.
Fekete retek mézzel más salátákba
A szükség vett rá, hogy a mézzel átitatott fekete retek forgáccsal kezdjek valamit. (Tudjátok, amikor a fekete retekből kikapargatom a belsejét, a hústűvel kilyukasztom az alját, visszateszem a fekete retek forgácsot bele, pohár fölé teszem, felöntöm mézzel, és a kifolyó mézet isszuk torokfájás gyógyítására – no, akkor keletkezik ez a mézes fekete retek forgács.)
Eleinte magában és magányosan (!) megettem, mert ti megtagadtátok a fogyasztását, de aztán rájöttem, teljesen jó majonézes salátákban pl. főtt tojás, sonkaszeletek partnereként. Így csempészem be a tányérotokba az általatok kevésbé szeretett fekete retket!