A rendes nevét nem tudom megmondani.
- Nagyon finom, ízletes étel, teljesen stimmel a mi hazai ízlésünkhöz.
Mondjuk: fűszeres csípős marha-brassói.
Sajnos Kubában nem sokat fotóztam – bár ehhez a recepthez azért odaillesztek párat, egyszerűen csak a hangulata kedvéért, és az ennivalók ott készült fényképeivel adósotok vagyok. Viszont megpróbálom itthon reprodukálni nektek, és ez szerintem finomabb, mint pár fotó.. .
Íme, három kubai hangulat, ráhangolódásul a kubai hús receptje előtt.
Hozzávalók:
- Ami biztos: kell hozzá apró kockákra vágott vagy darált marhahús, mondjuk erős fél kilónyi – de akkor nem marad másnapra, az biztos.
- 1 fej hagyma, némi fokhagyma
- 1 csípős zöld paprika, ha nem elég húsos, egy olyan is
- Fél kilónyi paradicsom (vagy egy doboz sűrített paradicsom)
- Fűszerek: só, bors, kömény, koriander
- Egy pohár sör
- Fél kilónyi krumpli (krumpli:hús = 1:1)
- Pár szem olajbogyó (zöld)
Elkészítése:
- A húst igen apróra kockázom, ha nincs megdarálva.
- Serpenyőbe dobom kevéske olajra. Addig keverem, míg ki nem fehéredik mindenütt, és még utána is pörkölöm pár percig.
- Mindent összevágok apróra, amit mellé teszek: egy aprózott hagymát, egy zöld csípős paprikát, pár gerezd fokhagymát.
- Ha a hagyma már üvegesre fonnyadt, akkor fűszerezem: őrölt köménnyel, sóval, borssal megszórom, jöhet hozzá egy kevéske őrölt koriander is, kerül mellé
- (és ha nem került bele csípős zöld paprika az elején, akkor most egy kis erőspista féleség kell bele!).
- Jól elkeverem a fűszerekkel, és paradicsomot adok hozzá: igaziból két-három marékkal, konzervből egy kis konzervnyi paradicsompürét.
- Megpirítom a paradicsomot is pár percig, aztán felöntöm egy pohárka sörrel, és puhára párolom a marhahúst. - Igazi rövid szaftos pincepörkölt lesz belőle.
Most jön a brassói aprópecsenye - vagyis ahhoz hasonlóan tálalják: kockára vágott krumplit olajban megsütök (bűnös kis rósejblit készítek), olajbogyókkal elkeverem, és összekeverem a marhahús pörkölttel.
Én nem olajban sütöm ki, hanem kevés vízzel, pici olajjal meglocsolva tepsiben párolom meg.
Kubában kukoricalisztből kis tacokat sütnek, megtöltik a krumplis pörkölttel, és hmmm…
Még pár kubai kép a kubai hús mellé: