Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.04. 13:28 mijemaja

Szarvascomb alacsony hőfokon sütve zöldségekkel vagy magában

Címkék: vörösbor főétel szarvas zöldségek párolt vadhús #összes

Édes lassú tűzű sütései után csináltam így a szarvast is. Úgy gondoltam, ha jó a libának, kacsának, a sertéskarajról már nem is beszélve, jó ez ennek a szökkenő erdei állatnak is. Vaddisznót nem készítek így a mindenféle féregtől óvakodva, de a szarvasnál nekem nagyon bevált.

Szarvascomb alacsony hőfokon sütve zöldségekkel
 
Kezdem a pácolással: szokott vadfűszereket összetöröm, a húsokat bedörzsölöm velük és olajjal leöntve, átforgatva pácolom az egészet.
Pár nap, ha eszembe jut, időnként előveszem a tálat és átforgatom a hússzeleteket, néha még olajat is utántöltök.
Nagyon jó hozzá a fokhagymás olaj is!!
 
Sütés előtt előveszem, és elkészítem a sütőtálba:
       -          egy-két fej aprózott hagymát
       -          bárminemű zöldséget (itt éppen bébikukoricát, paprikát, zöldborsót, de répát, káposztát, bármit beleteszek)
       -          jó pár gerezd fokhagymát
       -          és a hússzeleteket a pácolajjal
       -          teszek hozzá folyadékot: 1-2 ek sűrített paradicsomot, netán paradicsomlevet, vörösbort, húslevest, zöldséglevest, ha más nincs, sima vizet.
 
 Fontos, hogy a folyadék egy-két ujjnyival meghaladja a húsok szintjét
 
A tálat lefedem, beteszem a hideg sütőbe (a tálak általában jobban szeretik így), és adok neki sok-sok órát, alacsony hőfokot. Mint a sóletfőzésnél, 8-10 óra hosszán át sütögetem.
 
 
A végére vajpuha, szálkásan bontható, foszlós húst kapok.
 
A mártása ízes, só nélkül is nagyon finom lesz.
 
 
 
 
 
 
Lassú tűzön zsírral, magában is készítem a szarvast:
 
Pácolom ugyanúgy a hússzeleteket.
A sütőedénybe teszem a bepácolt, fűszeres húst (a pácolajjal együtt), és teszek mellé egy-két félbevágott hagymát (rajta hagyom a végét, így könnyebb lesz kiszedni).
Leöntöm a libazsírral, kevés vizet is öntök alá, és megy a sütőbe. Alacsony hőfokon ekkor szintén több óra hosszat sütögetem.
 
 
Kiveszem a sütőtálat és
-          vagy tányérra teszem a húst, (zsírját kis üvegekbe töltöm, nagyon jó sütni vele húsokat, pikáns, karakteres ízű zsíroskenyér is készül belőle),
-          vagy benne hagyom az edényben, a zsírba burkolva, mert így a kamrában eláll nagyon sokáig. (Váratlan vendégnél lehet gyorsan felolvasztva az asztalra tenni. Főtt krumpli mellé, zsírjával meglocsolva --- salátával/savanyúval óóóó nagyon finom…)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr132198164
süti beállítások módosítása