„SVÁRMA” azaz shoarma - ahogy az egyiptomiak is nevezik, jellemzően arab étel.
A mohamedán hitnek megfelelően eredetileg birkából készítették, én marhából kóstoltam. Érdekes volt, egzotikus ízű, de nem álltam le kigondolni, miből is készült, és el is feledkeztem már róla, amikor a minap rámkacsintott Kotányi Világjáró ORIENT fűszersorozatából a „Kairói shoarma” fűszerkeverék.
Kotányi „Kairói shoarma” receptje, mint közkincs:
40 dkg csirke- vagy pulykahúst kockázzunk fel, lisztben forgassuk meg,
Majd 1-3 ek forró olajban pirítsuk meg,
Fűszerezzük ezzel a fűszerkeverékkel
Jól keverjük meg, öntsük fel 1 dl tejszínnel, és kis lángon 10 percig főzzük.
Kotányi tipp: ételünket gazdagíthatjuk póréhagymával, vagy ananásszal és mazsolával. Köretnek tésztát és rizst ajánlunk.
Ezzel szemben az autentikusabb emlékeim szerint a hús birka vagy marha, a körete pita volt, és kiraktak mellé mindenféle finomságot, öntetet:
- a szokásos fokhagymás szósz,
- csípős piros szósz,
- apróra vágott hagyma,
- zúzalékszerűre vágott paprika,
- minikocka paradicsom…
Igaz, nem Kairóban ettem. Nálunk Magyarhonban a gyros is átment csirkébe, mért ne mehetne át a shoarma?
Az én csirke shoarmám
Ezek után mégiscsak megpróbáltam felidézni, hogyan is készíthették el úgy, ahogyan én hozzájutottam, elfogadva, hogy a fűszerkeverék jó.
1. Fél kilónyi csirkemellet csíkokra vágtam, és elkevertem a fűszerkeverékben. Adtam hozzá olajat, beraktam egy jól záródó edényben a hűtőbe egy napra érlelődni.
2. Másnap a saját olaján forró serpenyőbe öntöttem, nagyon jól átpirítottam, megsóztam, megborsoztam, a fűszerkeveréket hozzáadtam.
Jól elkevertem, hozzáadtam kevés fehér bort (lehetne húslevest, zöldséglevest, tejszínt is, és minddel másabb kicsit az íze).
3. Lefedve, nagyon kis lángon egy negyedórát pároltam, aztán lepirítottam a végén és egy kevés citromlével savanyítottam!!!
Tálaltam:
- tésztával (a képeken spagettivel)
- kurkumás rizzsel
- pitával
főtt krumplival
nagyon finom a rósejblivel, és azt eszik ám Kairóban is
Az igazi egyiptomi tálalás egyébként a következő volt (IGAZI ARAB DŐZST TESSÉK ELKÉPZELNI)
Középen a hús, mellette a pita egy tányéron, körötte a shoarma kísérete:
- fokhagymás joghurtos fehér szósz/majonézes szósz és /vagy tzadziki
- zöld saláta,
- uborka
- paradicsom
- színes, húsos paprika
- Lilahagyma karikák vékonyra szeletelve
- Vöröshagyma igen apróra kockázva
- Olajbogyók
- Sajtkockák
- Pirított gomba
- Pirított hagyma
- Fűszeres sós vízben főtt bab
- Megfőzött csicseriborsó