Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.13. 12:44 mijemaja

Román mititei avagy mics

Címkék: főétel húsok #összes romániából

Amikor az ember elindul Romániába, azon belül meleg szívvel Erdélyország felé, akkor átmegy az egykori Partium részein, és Kolozsvár felé menet át kell mennie a Királyhágón. No, arrafele van egy nagyon nagy parkoló jobbra az út mentén, telisteli okos kamionosokkal, akik tudják, hogy ott olcsón finomakat lehet enni. Idegen nyelvtudásra nincs szükség, szinte mindenki románul beszél, egy-két magyar szó is hallik, más nyelvnek nem sok hasznát venni. Édes féle szlovák beszéd hasznos: Édes tót nyelvtudásában bízva jött velünk (anno még Csehszlovákia szlovák felébe), és a boltban így kért tótul: „Kenyeret kérek, érti, KE-NYE-RET!!”  A betűnagyság a hangerőt, az elválasztás a szóbeli tagolást jelzi – vagyis Édes ordítva és tagoltan beszélt magyarul – ha akarták, értették. Ugyanígy lehet itt is finom micset venni: mutogatni, és itt úgy is mindenki enni akar. 

( Ez a két kép a www.davincze.ro oldaláról.)
 
Miccs a csobánok szerint
Aztán a hegyekben kutyagolva találkoztam pásztorokkal – akik elmesélték, ők hogy készítik a micset.
 
Hozzávalók:
      -          darált hús kell hozzá (ha lehet birka, vagy vegyesen sertéssel, marhahússal keverve)
      -          szódavíz
      -          fűszerek: só és bors, fokhagyma.
 
Elkészítése:
Összegyúrják a húst, sózzák, borsozzák, szódavízzel lazítják.
A masszát elássák a földbe, ott érlelik – aztán előveszik, húsrudacskákat formáznak (4-5 cm-es, elég vastag húskolbászkákat), amiket aztán parázson megsütnek jó szaftosra.
 
Miccs fűszeresebben
Általában szódabikarbónát adnak hozzá, (nem szódavizet), és csontból készült húslevessel lazítják.
 
Lehet kapni kész mititei fűszerkeveréket, (van benne fokhagymapor, bors, szegfűbors, török kömény, édespaprika, csípős paprika, szárított borsikafű, bár itt most illik csombornak hívni…, mások kakukkfüvet tesznek bele vagy koriandert őrölve vagy zölden, stb. )
 
Még kész, fűszerezett mics húst is lehet kapni.
- Sőt, előkészített húspogácsákat is.
 
A Budapesten élő székely ismerőseim kilószám hozzák otthonról, és igen finomak megsütve!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr582218950
süti beállítások módosítása