Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.13. 12:48 mijemaja

Sült paprika saláta Nagybányáról

Címkék: saláta paprika előétel savanyúság #összes erdélyországból

sült paprika saláta.JPG

Réges-régen, még hátizsákos turistaként Lőrinc Dezsővel voltunk Nagybányán, egy család megsajnált, befogadott minket, még enni is adott, megfogadtam, hogyha tehetem, és jobban állok, visszamegyek és meghálálom. Kaptam tőlük zakuszkát, áfonyabefőttet és lekvárt, sültpaprika salátát, és ezekről receptet is. Aztán elkallódott a cím, és azt se tudom megmondani, kitől is van ez a recept.

Nagy, húsos paprikából készítik, és a háziak többféle színűből készítették, mert így mutatósabb az üvegben és a tányéron is.
 
Első lépésként a megmosott paprikát meg kell sütni (ha a sütőben, az is jó, de ha grillen, akkor nem sima, hanem füstös ízű lesz a salátánk, még jobban illik a húsok mellé!!).
A megsült paprika héját hidegen lehúzzuk, kivágjuk a magházát és széles (másfél-két centi széles) csíkokra vágjuk a paprikahúst – ha ekkor marináljuk, (olajjal-ecettel, fokhagymával), akkor azonnal és még egy-másfél hétig fogyasztható, hűtőben tárolandó salátánk lesz.
 
Marinád: legalább annyi ek olajon, mint amennyi paprikánk van (1-2 ek mehet hozzá pluszban) - megfuttatjuk az aprózott fokhagymát, fűszerezhetjük (borsikafű, rozmaring vagy kakukkfű, netán citromfű levélkével, de a lényeg, hogy ezt az olajból ki kell szedni). Ez az ízes olaj az alap.
 
Ehhez tesszük az ecetet: annyi evőkanál erős ecetet, amennyi paprikát készítünk, ezt ízesítjük egy kis balzsamecettel, sót, borsot ízlés szerint teszünk hozzá, és hozzáöntünk némi szeszt: konyak, rum, bor, vermut, szóval, ami van a háznál, az erősből 2 paprikára 1 ek-nyit, a gyengéből annyi ek kell, amennyi paprika van.
Hozzá adjuk a paprika csíkokat, átforraljuk, és steril üvegekbe töltjük. Lezárjuk azon forrón, felfordítjuk és meleg dunsztban hagyjuk kihűlni. Két nap múlva mehet a kamrába fogyasztásig. Célszerű kisebb üvegekbe, mert felbontva hűtőben sem áll el tovább egy hétnél.
 
Albániában a megsült, héjától mentesített paprikát az asztalra tették, mellé adták az olívaolajat, a borecetet - és önkiszolgálás volt, hogy készítettük el a magunk sült paprika salátáját az asztalon.
Nagybányán ezt ették húshoz savanyúnak, köretnek, tették felaprítva levesbe, pörköltekbe, szószokba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr362218962
süti beállítások módosítása