Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.24. 10:19 mijemaja

Tepsiben sült nyers krumpli egyszerűen Édes szerint

Címkék: krumpli vacsora köret sült #összes

Az összevágott nyers krumplit beleszórom, rászórok borsot, meglocsolom (leginkább permetezni kellene) kevés olajjal, és betolom a sütőbe. Fél óra alatt kész.
Variálhatom, hogy
      -          öntök alá egy dl-nyi vizet (akkor a vizet sózom meg!),
      -          kicsi fehér bort öntök alá
      -          kevés tejjel hígított tejföllel
      -          csak tejjel vagy lisztes tejjel
      -          tejes-tejszínnel, tisztán tejszínnel öntöm le,
      -          abba keverhetek mustárt
      -          használhatok fűszereket (borson kívül pirospaprikát, őrölt szerecsendiót vagy szerecsendió virágot),
-          zöldfűszereket (petrezselyemzöld, majoránna, oregano, koriander, snidling)
 
Használhatok mindenféle szószokat, mártásokat is:
-          paradicsomszószt úgy, hogy csak megcsíkozom vele,
-          úgy is, hogy beleforgatom, és aztán sütöm meg, ez esetben a paradicsommártáshoz keverem azt a kevés olajat, amit rászánok, (mint a képen)
-          mindenféle maradék mártást, mint pl. a spenótfőzeléket.
 
Lányok! Az olajban tocsogó sült krumplik veszélyeiről eleget meséltem nektek, de a sült krumplit nagyon szeretem, ezért aztán gyerekkorom tepsiben sült krumplijait többféleképpen is elkészítem, mert abba sikerült belecsempészni a rósejbli fenséges ízét: a kívül roppanó és belül omlós krumpli finomságát, és remélem, egészségesebb, amit elétek tálalok.
 
Nagyon fontos odafigyelnetek arra is, hogy a tepsiben sütéshez felhasznált olaj lehet ízesített (sőt, az az igazi!!):
- rozmaringos nagyon-nagyon bejön nálunk
- tárkonyos
- borsikafüves
 
Szintén fontos: Ilyenkor ezt a fűszert szeretem rászórni a krumplira – azon frissiben, ahogy kiveszem a sütőből.
 
Ha nem volt fűszeres az olaj, annál fontosabb, mert sütés után sokkal finomabb lesz a krumpli, ha pl. illatos zöldfűszereket szórunk a frissen sült krumpliszeletekre:
-          oregánót
-          petrezselyemzöldet
-          snidlinget
-          újhagyma zöldjét
-          kaprot
Higgyétek el, egy másik krumplit kapunk, ha pl. megszórom friss oregánóval, miszlikbe szedett rozmaringgal vagy bazsalikommal, vagy borsikafűvel, netán kakukkfűvel….
 
Önálló a tepsis krumpli hagymával,
mert olyan finom. Nem szabad elhagyni ekkor az olajat, annak hiányában a hagyma csak megégne, keserű lenne.
Ezért felvágom, besózom, hagyom állni picit, olajjal elkeverem, úgy adom a krumplihoz, aztán sütöm.
Hagymából
-          lehet pórét belekarikázni
-          lilahagymát, vöröset,
-          külhoni nagy és édesfajta fehéret,
-          és különösen a finom újhagymát, zöldjével, anélkül, vagy csak a zöldjével.
 
A hagyma átlényegül, megkaramellizálódik, a krumplit megízesíti, szóval ez így együtt bármelyik változatban nagyon finom.
 
Húsok alatt sült tepsis krumplik
 
Ha sütök olyan húst, ami szaftot engedhet, akkor érdemes alá egy réteg nyers krumplit odakarikázni.
More a hús megsül, a krumpli is megpirul, nézzétek csak meg a képetn!
 
 
 
 
 
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr182319798
süti beállítások módosítása