Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 15:08 mijemaja

Piszkeszósz savanyán sült húsokhoz mártásként

Címkék: tej citrom mártás piszke édestől aszódról #összes

Hirtelensült húshoz készítette nyáron, a receptet még a dédnagybátyámtól („a bácsitól”, aki vadászni járt) tanulta.

A megtisztított piszkét Édes sós-vegetás, (Vegetát szerintem a Bácsi nem látott, de Édes az én időmben már konyhája alapkövének tekintette), a piszkét alig ellepő vízben feltette főzni.
Egy kevés zsiradékon egy evőkanál liszttel fehérrántást csinált, kevés vízzel felöntötte, tejjel tovább hígította, aztán a forrásban lévő piszkés vízzel kanalanként elkevergette, csak aztán öntötte rá a piszkére (össze ne ugorjék a tej).
Pici cukorral selymesítette az ízét, és azzal a krumplinyomóval átpasszírozta. (Aztán egyszer vett egy turmixgépet, és soha többé nem passzírozott, sajnálta ugyanis kidobni a gyümölcs héját, és egyébként is utálta a babrás dolgokat, a passzírozás meg bizony az volt.)
Ha azon ritka nap volt, hogy fizetés után voltunk, és volt otthon tejszín, akkor kicsit megtejszínezte a mártást, jót is tett neki. Ha cifrázni akarta, megszórta a tetejét egy kis aprózott petrezselyem zölddel, úgy még szebb lett.
Végül édesanyám világos, savanykás mártást kapott, aminek azon melegében főtt krumpli és hirtelensült karaj volt a melléklete.
 
Piszkeszósz édesebben (Piszke mártás) főtt húshoz
Itt 1:1 arányú tej és víz elegyében tette fel Édes a piszkét, és egyben is hagyta az egészet.
 
Fehér rántással berántotta, és cukrozta. Ez a főtt krumpli-főtt hús mártása volt, és mert érett ilyentájt a meggy is, Édes időnként meggy-piszke keverékkel csinálta.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr212334756
süti beállítások módosítása