Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 15:10 mijemaja

Pljeskavica

Címkék: sült főétel darálthús húsok #összes horvátországból balkáni konyha

Darált húsos, nagy tenyérnyi fasírozott, amit az egész Balkánon esznek – talán ez a jó meghatározása.

Tipikus balkáni étel, eszik a horvátok, a szerbek, (komolyan: пљескавица, a bosnyákok… egészen a bolgárokig végestelen végig a Balkánon. A horvátok eredetileg bárányból készítették, aztán jött a marha, és most eltúrja magának az olcsóbb sertés a pljeskavicapiacot előlük…
 
A leskováci pljeskavicát Szerbiában ettem: disznóhúsból és nagyon sok fűszerrel, természetesen a tálalás ott is hagymával történt.
A hakdúcska pljeskavica az, amit én is készítek: fele marha, fele disznóhús – és igencsak fűszerezem zöldekkel.
Sarszkai pljeskavica marhahúsból készített, töltött pljeskavica, amit egy Közép- és Dél-európai spéci gyúrt technológiával készített juhsajttal, a kashkaval sajttal töltenek. (Volt, hogy hajszálvékony, igazi füstölt sonkával és sajtszelettel is töltötték, szóval nem tudom, melyik az igazi.)
 
Aztán, ha fetasajttal tölti az ember, azt macedon pljeskavicának hívják a Balkánon arra messze.
 
Hozzávalók:
      -          darált marha, sertés és bárány, akár mind a három
      -          kb. fél kiló húshoz egy kisebb fej hagyma, pár gerezd fokhagyma
      -          só, bors, talán 1 tk piros paprika,
      -          esetleg  1 tk zöldfűszer (majoránna, oregáno, bazsalikom)
      -          talán csak egy tojásfehérje, hogy azért összeaálljon a húsmassza
      -          1 dl olíva olaj, beledolgozom a húsmasszába
 
Összeállítom a húsmasszát. Aztán hidegen pihentetem pár órát.
 
A hidegről kivéve a masszát, húspogácsákat formázok, minél nagyobbakat, elég laposakat, kb. ujjnyi vastagokat. Jó nagy darab legyen, ettem már olyan nagyot is, hogy lelógott volna a tenyeremről!
 
A húspogácsákat legjobb grillen sütni, szükség esetén (lásd: tél, eső) lábasban, olajon – de inkább tepsiben, olaj nélkül (hiszen belekeverem a húspogácsákba) megsütöm.
 
A klasszikus tálalás:
- pirított krumpli,
- ajvár
- és hagyma.
 
Szerbiában van egy pikáns túró, a kajmak, abból tesznek egy kis kupacot a húspogácsa alá, megolvad, és isteni ízt ad hozzá a húshoz. Itthon marad a juhtúró, esetleg fetával elkeverve.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr222334764
süti beállítások módosítása