Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.10.12. 14:14 mijemaja

Kacsa készítése simán fokhagymával

Címkék: kacsa fokhagyma főétel édestől aszódról #összes

Tudjátok, olyan ez a fokhagymás kacsamell a kacsáknál, mint Ancsi néni csirkemelle a szalonnával és fokhagymával a csirkemellek készítése között. Sokféleképpen készítem a csirkét, de a vissza-visszatérő íz mindig Ancsi nénié, a mi ünnepi vendégváró csirkemellünk íze. Ettől jobb csirkemell nincs is, hogy a keresztapátokat idézzem.

A fokhagymás sült kacsa is ilyen No1-es kacsarecept.

Mindenféle kacsát készítek, aztán újra és újra jön a puhára párolt, megpirított, klasszikusan egyszerű besózott és fokhagymával sütött kacsa.
 
A fokhagymát többféleképpen is használom hozzá:
      -          körberakom vele a kacsát,
      -          tűzdelem vele sütés előtt
      -          bőre alá dugdosok a fokhagymából
      -          tört fokhagymával (sóval elkevert tört fokhagymapasztával) bedörzsölöm
-          és ezek tetszőleges kombinációját alkalmazom.
 
Elkészítése:
 
  1. A kacsa bőrét bevagdalom átlósan keresztben, ahogy szoktam.
  2.  
  3. Sózom, ami azt jelenti, hogy bedörzsölöm a húsdarabokat sóval, főleg a metszések mentén. Ha megtűzdelem fokhagymával, vagy egyszerűen csak a bőre alá dugok pár gerezdet, akkor a fokhagymákat is megmetszem, körbesózom, így teszem a helyükre.
  4.  
  5.  Az így előkészített kacsadabokat a sütőedénybe teszem (akár tepsi, lábas, jénai, serpenyő, bármi) – és körbeöntöm kevés vízzel vagy kevés borral, aztán lefedem.
  6.  
  7.  Nagyon kis tűzön puhára párolom, ehhez egy-két óra elég is.
  8.  
  9. Ha puha, a fedelet leszem (akár tető, akár fedő, akár alufólia, sütőfólia darabka), és a húst zsírjára pirítom. Tehetek hozzá friss fűszerágacskát, igen jó lesz tőle az illata!! – azzal félóra alatt megpirítom.  Illik hozzá a borsikafű, a kakukkfű, a majoránna, oregáno is, de abból ritkán van friss.
  10.  
  11. A vége felé a zsírt leöntöm kis üvegbe, jó lesz az nekem.
  12.  
  13. A megpirult húst tálalom.

 

Fokhagymás kacsacombok sütése
A fenti képeken a fokhagymás kacsamell sütését fényképeztem le, a következő képek a kacsacombok sütését illusztrálják. A módszer ugyanaz, sózás, fokhagymázás, párolás, pirítás, esetleg kis zöld fűszer a végére, illatosítani.
 
Kezdem bevagdalni és besózni az előzőleg már megpucolt combokat.
 
 
Előveszem a fokhagymagerezdeket (itt éppen olívaolajba pácolt fokhagymából).
Körbenyomkodom a bőre alá. Azt hiszem, nem mondom elégszer, milyen egészséges és finom a fokhagyma, és állítólag nemcsak antibakteriális, hanem féregölő hatása is van, de erről ne most beszéljünk…
 
Itt igazi fokhagymát használtam, így is-úgyis finom.
Ha megvolt a sózás,
a fokhagymázás,
jöhet egy leheletnyi fűszer (kakukkfű pl.), de ez elhagyható, vagyis opcionális.
 
 
Fokhagymapéppel dörzsöltem be a kacsacombokat – ez is jó, akár a fokhagymával valótűzdelés, bőr alá rejtés.
 
Mehetnek a tepsibe: a képen ott is vannak, és ami fontos: bőrükkel lefelé, onnan olvad majd ki a sütéshez szükséges zsír.
Öntök alájuk egy kevéske vizet, és megy lefedve a sütőbe.
 
Itt épp egy jénaiban vannak, ezt alufóliával fedem le, de van jénaim fedővel, akkor azt használom, tepsim is van fedeles, a lényeg, hogy párolnom kell valamennyire a kacsahúst.
 
A „valamennyire az egy-két óra.
utána a fedőt leszedem, feljebb rakom a rácson a tepsit és megpirítom a combokat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilyenek lesznek. Katinka kedvencei…
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr492365289
süti beállítások módosítása