Egyszerű, finom – épp csak a prézlis olajban sütés miatt ritkán készítem nektek. (Tudjátok, megesszük az egészségtelen sült olajat is vele - persze attól még én is szeretem…)
Hozzávalók:
- karfiol
- liszt-tojás-prézli és a sütéshez olaj
- fűszernek: só, bors
Előkészítése:
- a karfiolt rózsáira szedem és cirka öt percig felforralom sós vízben.
- leszűröm a karfiolt és lecsöpögtetem (A főzővíz egyik része jó lesz zöldségleveshez/főzelékhez, egy részéből besamelt készíthetek – tej mellett ezt is használom hígításhoz-, és jó lesz a rántott karfiolt belemártogatni.)
- a panírhoz felverem a tojásokat, sózom, fűszerezhetem (borssal, reszelt szerecsendióval, reszelt sajttal, zöld petrezselyemmel, magocskákkal ízesíthetem)
- három tálkába egymás mellé szépen belerakom a lisztet, a felvert tojásokat, a zsemlemorzsát
Elkészítés: előveszem a karfiol rózsákat, és szépen sorjában bepanírozom: liszt-tojás, morzsa, esetleg még egyszer tojás és morzsa.
Forró és bőséges olajban kisütöm a bepanírozott karfiolrózsákat, majd rácsos tálkába, szalvétára szedem ki őket.
Lehet a tojást úgy felverni, hogy a fehérjét habbá verem, úgy forgatom össze a tojássárgával, így habosabb lesz a panír. (Én szeretem így.)