Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 09:20 mijemaja

Őzike tkemáli szószban egyszerűen vagy hmeli szunyelivel

Címkék: főétel vad fűszerkeverék #összes grúziából őzhús tkemáli

Grúziában a tkemáli szilva mártása szinte minden ételben odaköszön a vendégnek. Fene se tudta, hogy Aszódon a kertünkben fehér gömbölyű szilvát termő fosókaszilva a tkemáli! – erre akkor jöttem rá, amikor a tbiliszi piacon megláttam a szilvájukat. 

Ideköltözve a kert végén volt egy ványadt kis cserje: meghagytam, locsoltam, és lett belőle egy szép nagy szilvafa: egy piros termésű fosókaszilvafa, vagyis a legjobb fajta a tkemáli szilvából. Hinnétek? Egyszerre aszódi és grúz ízeket idéz a termésével, szeretem is nagyon!
 
Megszerettem ezt a mártást, szívesen használom húsokhoz: akár melléjük kínálva, akár velük sütve, akár simán abban pácolva a húst.
 
A húst vagy olajban pácolom, vagy magában az olajjal elkevert tkemáli szószban.
A képen egy kis babérleveles olajban pácoltam, ott tartom 2-4 napot is.
 
Az előre bepácolt őzhúst a páccal együtt és a tkemáli szósszal együtt párolódni teszem a következők szerint:
-          megsózom
-          zsiradékon átforgatom bors, fokhagyma és babér mellett, egy kevés tkemáli szósz társaságában
-          meglocsolom borral vagy konyakkal és húslevessel/vízzel felöntve puhára párolom, majd valamennyire zsírjára sütöm.
 
Innen vannak elágazások:
 
-          Így, ahogy van (vagyis nem pirítom meg a húst) saját szaftjával tálalom – a képen éppen így készítettem.
 
-          Tejben elkevert dióval ízesítem a szaftját: nem pirítom meg, hanem a mártásába egy kevés tejben simára kevert 1 ek darált diót, 1 tk lisztet keverek, és azzal a összerottyantom az egészet,
 
-          Megpirítom a húst, és a mártást külön tálalom: a megpirított húst kiveszem, és a maradék szaftot felengedem egy tojás sárgájával elkevert ½ dl tejjel, összeforralom, citromlével savanyítom, s a hús mellé tálalom a mártást.
 
Őz tkemáli szósszal és hmeli szunyeli fűszerkeverékkel
 
Ugyanígy készítem, csak éppen az előbb elmesélt egyszerű fűszerezés helyett a híres grúz fűszerkeverékkel, a hmeli szunyelivel és olajjal pácolom a húst.
Ehhez általában itthon keverem frissen a fűszereket a következők szerint:
 
      -          petrezselyemzöld      
      -          kapor                         
      -          zellerlevél                  
      -          őrölt koriander mag    és ha van zöld  koriander levél is       
      -          bazsalikom                
      -          fekete bors                
      -          majoránna                  
      -          borsikafű                   
      -          babér                         
      -          chili paprika               
      -          sáfrányos szeklice     
 
Néha teszek hozzá egy keveset ezekből is:
-          borsmenta                  
-          kék lepkeszegmag     

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr962425188
süti beállítások módosítása