Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 09:41 mijemaja

Őztokány öntöttvas serpenyőben

Címkék: főétel vadhús tokány leveszöldség #összes őzhús

Őztokány öntöttvas serpenyőben 
Őztokány kurkumás rizzsel, korianderrel                                                            őztokány knédlivel, borsikával
 
Hozzávalók:
      -          ½ kg őz (felvágva csíkokra tokánynak, olajban pár  napig pácolva)
      -          1 ek zsír
      -          1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
      -          1-2 ek rum vagy konyak vagy pálinka, ami kéznél van
      -          Fűszerek1: só, bors, babérlevél, 2-3 db borókabogyó (egyszerű fűszerezés esetén)
      -          Fűszerek2: 1 tk piros paprika, ½-1 babérlevél, pár szem fekete bors, 1 kk köménymag, 2-3 db borókabogyó, só, 1 tk cukor, 1 tk koriandermag, 1 tk kurkuma (plovos fűszerezés esetén)
               Némi zöldség (leginkább leveszöldség, vagyis 1-2 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, és nem árt egy nagyobb darabka zeller sem)
              1-2 dl vörösbor és igény szerint víz (de lehet leves is, sima víz is)
               Esetlegesen: vörösbor (nélküle is finom, de vele jobb), ½ -1 dl tejszín/tejföl/tej és 1 tk liszt, ha habarni akarjuk, 1-2 evőkanál áfonyalekvár vagy más savanyúlekvár ízesíteni, pikánsítani, és egy marék erdei gomba – ami nagyon jó, ha van. Nem alap, de kis tárkonyvagdalék se rossz frissen a tetejére szórva!
 
Elkészítése: Majdnem úgy készítem, mint a plovot.
 
A serpenyőben az 1 ek zsírt felmelegítem, megfonnyasztom rajta az apróra vágott hagymát, és a rányomott 1-2 gerezd fokhagymát, majd hozzáadom az őzhús csíkokat.
Jól megpirítom, majd fűszerezem: sóval, borssal, paprikával, pici köménnyel megszórom, hozzádobom a babérlevelet, az összetört borókabogyót.
Meglocsolom a nehézlovassággal: a sorrend szerint, ami van itthon: konyak, rum, házipálinka.
Megint pirítom.
Ha zsírjára sül, akkor félrehúzom a húst a serpenyőben, és a közepére dobom a megreszelt zöldségeket. Átpirítom, (belefér, hogy a répákra szórok egy tk cukrot, és karamellizálom), - aztán az egészet összeforgatom.
Vízzel- vizes vörösborral felöntöm, és párolom kicsi tűznél.
Ha már szinte puha, akkor dobom bele a gombát – jó, ha van, ha nincs, nem gond. Elég finom lesz így is az őztokány!
Tót gyökereimet felvállalva szívesen teszek bele ZÖLDBABOT – a plovos ízhez nagyszerűen illik!!!
 
Ha puha minden, - és tejszínesebbre akarom a szaftját, akkor megszórom lsizttel és felöntöm egy kis tejjel, összeforralom. Persze lehet igazi tejszínnel is készíteni, aki úgy szereti.
Lehet a tejjel/tejszínnel is elkeverni az 1 tk lisztet, és úgy hozzákeverni a tokányhoz. Összeforralom és tálalom.
Egyéni ízesítés: ha a lisztes habarást 1 ek áfonyalekvárral (jó a som, a ribizli, meggy, hecsedli vagy a szederlekvár is!!!) ízesítem, még jobban kijön a vad íze, szebb lesz a színe is!!!!
 
 
Tálalás:
 
Egyszerű köret illik mellé: elsősorban rizs, - érdemes kurkumás-sáfrányos riszt készíteni – az nagyon látványos!!
 
De jó hozzá a sós vízben főtt krumpli, nagyon passzol a krumplipüré (de hát az szinte minden szaftos húshoz jó), és a szokásos vadköretek is.
 
Mint szaftos húshoz, (főleg, ha tejszínnel készítem el a tokányt!!!!!!!!!!!!!!, mint a felső, jobb oldali képen is látszik), nagyon illik a knédli is!!!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr662425239
süti beállítások módosítása