Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 08:24 mijemaja

Salsaparti megrendelésre és gyorsan

Címkék: pörkölt tortilla főétel zöldségek csirkehús #összes mexikóból

Fanni azt mondtad tegnap este: tortillát ennék. Gyorsan megnéztem, mi van a kamrámban és a hűtőmben.

Volt egy csirkemell lefagyasztva, abból lett csirkefajita
 
-         
 
            Elővettem még az este, hogy lassan olvadozzon és ma reggel elővettem a csirkét, és még félig fagyottan felaprítottam kicsi kockákra.  (Így még könnyebb is aprítani!!)
 
 
 
-          Készítettem fűszerkeveréket (salsához: paprika, csípős paprika, oregáno, bors, római kömény).
 
 
 
 
 
 
-          A csirkekockákat beleforgattam a fűszerkeverékbe, ráöntöttem egy kis olajat is, (hogy a fűszerek íze jobban kioldódjon, a hús rostjai is jobban megpuhuljanak). Adtam neki pár órát, elvégre a salsa parti csak késő délután lesz, mire mind itthon leszünk.
 
 
 
 
 
-          Délután aztán hagymát aprítok, a serpenyőbe dobom egy kis zsiradékra, s ha aranylik, hozzávágom a fűszeres húst, jól átpirítom.
 
 
 
 
 
-          Hozzáadok egy kevés sűrített paradicsomot, paprikakrémet, kicsit sózom, ráöntök egy kis vizezett vörösbort, és puhára párolom.
 
 
 
 
 
-          Kész is.
 
 
 
 
Nézzük a zöldségköretet, mim van itthon.
 
      -          egy szép narancsszínű kalifornia paprika – ezt apró kockákra fogom felvágni
 
      -          pár szem paradicsom – szintén apró kockákra aprítom tálalás előtt
 
      -          egy fél jégcsapretek – felaprítom tálkába
 
      -          egy uborka – szintén kockázom
 
      -          vörös és lilahagyma mindig van, de most még fehér is volt – ezért három féle hagyma lesz aprózva, külön-külön kis tálkákban
 
      -          kis darabka káposzta – csíkokra vágom és besózom
 
      -          volt konzerv dobozos kukoricám is – a felét magában egy tálkában teszem az asztalra
 
      -          ha lenne répám, azt is reszelnék, de sajna elhasználtam a bablevesbe, így ennél a vacsoránál kimarad – és a lényeg, hogy bármilyen zöldségem lenne, aprózva beleraknám egy tálkába, és bizony felkínálnám a kevéske hús mellé, higgyétek el, pont ez a lényege az egésznek, kevés hússal, sok zöldséggel jóllakni…
 
 
 
 
 
 
 
 
Mártásokhoz:
 
      -          egy fél nagydoboz tejföl – belekeverek majd egy kis   aprózott snidlinget (vagy medvehagymát), belenyomok 2-3 gerezd fokhagymát, sózom, borsozom, kevés citromlével savanyítom, és kész a fehér mártásom  
      -          konzervkukorica felét egy kis paradicsomos hagymás mártásban – netán egy kis főtt babbal ízesítve- érdemes az asztalra tenni (piros paradicsomos  mártás)
      -          van paprikás avokádókrém – érdemes tálalnom
 
Egyéb saláták:
      -          póréhagymás szemecskés bab levesem van még, abból kiveszek egy marék babot, és lehet ecetes hagymával, de lehet csípős paradicsomos mártásban is a hús mellé kínálni
      -          Megjegyzem, van babkonzervem is, - ha nem lenne levesem, akkor onnan gyorsan tudnék babot kínálni a tortillához (szerintem kell hozzá, a mexikóiak is nagyon szeretik a babot)
      -          póréhagymás gombasalátám van – érdemes kínálnom, biztosan lesz, aki ezt szereti
 
Már csak sajt kell, van is itthon
      -          trappista
      -          és füstölt karaván sajt – reszelek belőlük és külön-külön tálkába teszem, majd ki-ki annyit vesz belőle, és olyan arányban keveri, ahogy akarja
 
Ebből az egészből az aprítás tartott legtovább (kéne valami szerkezet hozzá), és a sok kis kevés együtt olyan bőséges vacsorát ad, hogy még napokig eszünk belőle:
      -          maradék zöldségekből gezemice salátát készíthetek
      -          ajvárhoz adva a hagymákat, finom köretet kapok húsok mellé (üvegben pár napig eláll a hűtőben)
      -          avokádókrémből pirítós kenyérrel reggelit
      -          sajtokat a tejfölhöz adva – finom sajtos krémet, pl. meleg szendvicshez
      -          paradicsomos babba belevágva egy kis sonkát = jó kis vacsora lesz
 
 
Tortilla is kell:
Aztán már csak tölteni kell a tortillát…
 
 
 
 
 
 
 
Rakok a tortillára a fajitából…              a zöldségekből, mártásokból                 reszelt sajtból, tejfölból, avokádókrémből
 
Összehajtom vagy feltekerem (mint a palacsintát, tényleg!) - és esszük, esszük … legalább kettőt megeszek belőle együltő helyemben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr332425083
süti beállítások módosítása