Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 09:53 mijemaja

Tésztaféleségek

Címkék: tészta #összes

A tészták és én (azaz mi), azaz bevezetés a tésztákhoz

Miért jó a tészta?
-          egyszerű elkészíteni
-          egészséges
-          változatos
-          olcsó.
Szeretem a tésztákat mindezekért (és az olaszok is szeretik a tésztákat, de én valószínűleg többször eszem édesen, mint egy                                           átlag olasz, de hát ez más hazánkfiára/lányára is igaz).
Anno albérletes korunkban részletesebben vezettem a háztartási naplót, mint mostanság, és nagyon hamar rájöttem, hogy a keresetünket az albérleti díj és a kosztpénz úgy elviszi, hogy még éhen is maradunk. Ilyenkor jó a tészta, mert ismerjétek el, hogy az egy tányér tésztaétel fajlagosan a legolcsóbb kaják közé tartozik (tartozhat).
Hát, ezért volt baj, hogy a párom nem osztotta a tészták iránti szeretetemet – ezt valószínűleg otthonról hozta, mert az azóta eltelt pár év alatt láttam, hogy a sógornőm se igen tésztázik.
 
Kísérletezni kezdtem azzal, hogy melyik tésztát tudja az én párom megenni, mert az nem volt kérdés, hogy sokszor fog tésztát enni mellettem, különös tekintettel a leendő lakásunkra vonatkozó céljaink miatt, a későbbi OTP részletek törlesztéséről nem is beszélve. A tészta receptjeim emiatt két részre oszthatóak: az egyik részét ő is eszi, a másik részét csak mi esszük, mert pl. a kedvenc grízes vagy diós tésztánkkal kikergethetném a házból is.
 
Szóval tészták. Nézzétek a képeket:
-          kicsit fentebb van a nagykocka (krumplis, káposztás tésztának)
-          itt rögtön a kiskocka (levesbe, tojásos tésztának, de szintén használom krumplisnak, káposztásnak is, jó benne, hogy aztán könnyebben formázható pl. tálaláskor, jobban egyben marad)
 
-          Végül itt a széles metélt: túrós, diós, sajtos tésztának szeretem, de igen mutatós mártásos húsok mellé is (a második képen kifőzve, olíva olajjal elkeverve).     
 
 
 
 
 
 
 
 
Nézzük tovább a többi tésztafajtákat – hangsúlyozom, a teljesség abszolút hiányával, inkább csak azért, hogy amiket itthon gyakrabban főzök, láthassátok:
 
Lebbencstészta (ha kicsit nagyobb, akkor már lasagne tészta lenne…): hát ez lebbencsleveshez való. 
 
 
 
Házi cérnametélt (Látszik, hogy házi? Nem vágok fel, a Rózsi néni készítette saját kezűleg nekünk.)
-          húslevesekbe
-          vargabéleshez
-          túróval ugyanúgy rétesekbe is használom
-          de tojásos, káposztás tésztához is elhasználom a maradékot belőle.
 
 
Cérnametélt fészektészta
Biztosan van szép neve is,
de én csak így hívom.
 
 
 
 
 
 
 
Papperdalle tészta, avagy az igen széles és hosszú szélesmetélt
Nagyon finom olasz tészta, nagyon széles és hosszú, két szálból egy kis „fészket tudok csinálni a tányéron,és megvan egy adag belőle egyből…
 
 
 
 
Penne tészta: pörköltek mellé az igazi vagy zöldséges mártásokhoz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olasz csavart tészta: hát persze, hogy a pörkölthöz nagyon jó!
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy nagy klasszikus: a spagetti.
Olyan, mint az FLP aloe vera ügynökök szerint bármelyik termékük: Mindenhez jó. Velük szemben viszont ez a tészta tényleg jó: pörkölt, mártás, tojás, sajt, túró,
- bármi jöhet mellé!!!
 
 
 
 
 
 
 
Lúdgége avagy csigatészta a magyar parasztlakodalmak ünnepi levesbetétje.
Még emlékszem, hogy sodorták a környékbeli öreg nénék kis táblácskáikon ezt a finom levestésztát…
 
 
 
 
 
 
Csipetke: bablevesbe, borsólevesbe, lencselevesbe, ragulevesekhez.
 
 
 
 
 
 
 
 
Betűtészta- az én korosztályom általános iskolás levestésztája, a lányok a cérnametélt tésztikát jobban szeretik…
 
Fodros nagykocka
Azért szeretem jobban, mint a sima nagykockát, mert ez nem ragad össze akkor sem, ha nem keverem egész főzési idő alatt.
 
 
 
 
 
 
Baronia – majdnem canneloni, csak rövidebb picit és bordás az oldala, de az elkészítése hasonló a canneloniéhoz.
 
 
 
 
Garo falo – egy kagylóféle nevű olasz tészta, nagyon jó húsos, mártásos szaftos ételekhez, mert a szaft befolyik a „kagyló” üregébe, és nagyon klassz rágcsálni.
 
 
 
 
Egy másik nagy klasszikus: a makaróni.
Tényleg szinte mindenre jó. Akárcsak a makarónihoz, pörkölt, mártás, tojás, bármi jöhet mellé!!!
 
 
 
 
Fodros szélesmetélt főzésre készen – és elkészítve tejszínnel, sonkával
 
 
 
 
 
Ez az olasz tészta leginkább egy fésűsfogú kagylóra emlékeztet, szaftokhoz finom.
 
 
 
Én csak „keréktésztának” hívom, olasz gyártmány, néha lehet kapni – szeretem a formáját, evés közben lehet harapdálni a „kerék küllőit” – érdekes érzés, de finom a szaftokhoz ez is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr692425273
süti beállítások módosítása