Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.20. 12:45 mijemaja

Bárányborda mentás és korianderes ecetes pácban sütve

Címkék: bárány menta sült fokhagyma bors koriander párolt húsok #összes

  

Ez egy finom göröghoni étek. Egyszerű és szinte nincs is munka vele, ugyanakkor különleges, pikáns és jó lesz a végeredménye.
Elkészítem a pácot, a bárányhúst beleteszem, s végül abban sütöm meg.
 
 
Hozzávalók:
-          fejenként egy-két szelet bárányhús
-          4 főre 4-6 gerezd fokhagyma
-          egy nagy csokor koriander, egy feleannyi menta
-          1-2 dl olívaolaj
-          ½ dl balzsamecet vagy almaecet – a lényeg, hogy ízes és gyenge ecet legyen
-          só, bors
 
 
A húst meghintem aprózott zöldfűszerrel: koriander zöldjével és feleannyi mentával. vagy fokhagymát vágok, vagy csak fokhagyma granulátummal szórom meg (ez utóbbit ritkábban teszem).
 
Meglocsolom salátaerősségű (6% alatti!) ecettel, szeretek pl. balzsamecetet ,megfürdetem olajban, és így hagyom a hűtőben 1-2 napot. Ha a kezembe kerül az edénykéje, átforgatom a fűszeres ecetes olajban.
 
Így, ahogy van, serpenyőbe, sütőbe rakom, és elkezdem sütni szép lassan, és 1-2 óra alatt puhára sütöm. A legelején kis leveskével bővítem a sütőlevét, főleg, hogy a végén legyen még a köretként szolgáló zöldségek alá is belőle.
A szaftja lassacskán elpárolog, rásül minden a húsra.
A sütés vége felé összevágott zöldséget, pl. hasábokra szelt karalábét, leveszöldséget teszek a hús mellé – így megvan a köret nagy része is.
 
 
Ha nem így sütöm el a szaftot, akkor a hús kiemelése után egy kis liszt és tejszín hozzáadásával összeforralom, friss zöld koriandert vágok bele, és a szószt a hús mellé tálalom külön, olyankor a mártást mentalevélkével díszítem, de azt már nem vágom bele, túl intenzív lenne az íze, s azt már nem mindőnk szereti. Így a húsnak az íze nem mentás, hanem valami egészen pikáns lesz, és nem kötitek hozzá a mentához- amit egyébként húson apátok meg sem enne…
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr524462883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása