Nagyon sokféleképpen esszük a cukkinit is, a brokkolit is, és most azért emelem ki a sok cukkini krémleves változat közül ezt, mert nekem ez jött be a legjobban: a kesernyés brokkoli jól kiegészíti a cukkinit, nagyon jól harmonizál vele.
A közepes cukkinit meghámozom, felkockázom, hozzáadok néhány brokkoli rózsát, sózom, fehér borsot és reszelt szerecsendiót szórok rájuk. Hozzáadok egy kisebb fej egyben hagyott, hámozott vereshagymát. (Ha kevésbé intenzív ízt akarok, akkor belefőzök egy apróra darabolt krumplit is!)
Liternyi zöldséglevessel felöntve felforralom, Egy kk réteslisztet elkeverek
Pár cukkinikockát és a brokkolit félreteszem, a hagymát kidobom (benn is maradhat, de akkor túl erős lesz benne a hagymaíz, viszont van, aki éppen ezt szereti!), és a többit összeturmixolom.
Tálaláskor a levest a kivett szép zöld brokkolival tálalom…
Néha sütök vékonyra, hosszúra vágott cukkini csíkokat vajon vagy szalonnazsíron, és azt is beleteszem a leves tetejére tálaláskor, szép is, finom is.
Ha fordítva készítem, vagyis brokkoli krémlevest készítek, akkor a cukkini kockákat mindig megpirítom, esetleg lisztbe forgatott (netán borsos-paprikás lisztbe fogatott!!) hagymakarikákat is pirítok mellette, és ezt szórom a brokkoli krémleves tetejére „levesbetétnek”.