Sokat gondolkodtam, hogy hová soroljam be ezt a keleti paradicsomos tükörtojást: én Egyiptomban ettem először, ti Isztambulban azon az EU-valamin, de készítik többfelé, aztán itthon a Magyar Konyhában bukkantam rá egy kinti vendéglős, az Izraelben élő, ámde arab Dr Shakshuka receptjére.
Hozzávalók
- 8 gerezd fokhagyma
-
-
- ½ tk édespaprika
- ½ tk csípős paprika
- 6-8 db tojás
- Só és chilipaprika ízlés szerint
Elkészítése
- Felvágjuk a paradicsomot nem túl kicsi darabokra, hozzáadjuk a fokhagymához, és addig pároljuk, amíg megpuhul.
- Most sózzuk, paprikázzuk és az egészet összekeverjük.
Belecsurgatjuk óvatosan a paradicsomba, fél percig forraljuk, miközben a tojásfehérjét teljesen belekevertük a paradicsomba.
A lényeg, hogy a tojássárgája egyben maradjon. Ez a lecsó szeme.
Azonnal tálaljuk a serpenyőben, amiben sült.
Így igaz, nyeles serpenyőben, forrón, sercegve tálalják a frissen ráütött tojással Egyiptomban is.
Mindig mondtam, ha ez van a kertben, ezt készíti a szegény ember, nem?
Az egyiptomi (török, stb.) tojásos lecsó mellé sok mindent kínálnak: jöhet a pita, petrezselyemzöld, sült padlizsán szeletek, joghurtos padlizsán, lilahagyma citrommal…
Jut eszembe, Fanni kifejezetten kérte, hogy készítsek neki török melement (ő nem menemennek hívta!), állítólag volt egy beszélgetés Özillel, a focistával, mondván, mi a kedvenc étele, s ő mondta állítólag, hogy a melemen.Hát, ezért vettem elő az őrizgetett MK receptet, s készítettem el.