Siófokon hívtunk meg benneteket főzés helyett egy ebédre a városba, s az étteremben Dávid ezt az olasz salátát/előételt kérte diétás főfogásként.
Nézem: sima paradicsom és mozzarella sajt olívában, vágott bazsalikommal megszórva. Mondjuk, jó nagy adag volt, a tányért tele rakták – na de az ára is telt volt hozzá illően.
Vagyis a caprése minden hozzávalója legyen jó és friss:
- igazi jóízű paradicsom kell hozzá, ha lehet, piacon vett, szabadban és napon érlelődött
- ízletes mozzarella (nem is olyan könnyű beszerezni, mert a „pizzakész” mozzarella kapható leginkább),
-
- csak friss bazsalikomlevéllel az igazi, eddig az ismert klasszikus összetétel.
- gyakran frissen őrlök rá borsot, mert megérdemli
- és én szeretem az olajat szelídíteni egy kis frissen facsart citromlével is
Előfordul, hogy
-
- megcsepegtetem balzsamecettel, hol a klasszikus modenaival, hol a saját szőlősömmel, hol az ajándékba kapott gránátalmással – a lényeg, hogy finom, tiszta, savanykás ízekkel gazdagítom a salátát
- salátaágyra (na jó, néhány széttépkedett salátadarabra rakom) az egészet
-
- Zöldfűszerrel meg pár levélke más ízzel is gazdagítom a bazsalikomot, pl. ha tárkonyos ecetet használok, akkor már levél (igen, az a vékony kis apróság, és nem tárkony ágacskák) aprózva rá a bazsalikomra bevált
- de már próbálkoztam pici menta, icipici rozmaring zöldjével is, és jó volt
- gazdagítom főtt tojás szeletekkel, esetleg nagylyukú reszelőn ráreszelem a tetejére
Valamelyik Magyar Konyhában olvastam, és kijegyzeteltem, hogy a David Chang (New Yorkból) a caprését nem olívával locsolja meg, hanem ezt az öntetet készíti:
- Szójaszósz
- Szezámolaj
- Sherryecet
- Rizsecet
- Shizolevél a bazsalikom helyett
- és selyemtofu a mozzarella helyett
No, ezt nem készítettem még el, de amióta olvastam időnként szójaszósszal, még inkább szójamártással locsolgatom néha én is, elvégre a szójaszószt kifejezetten szeretitek, és tényleg nincs ellenére a caprése salátának sem.
Tálaltam viszont nyárson, balzsamecettel és olajbogyóval, és nagyon mutatós volt!!!! Ez így egy mini caprése, - ehhez mindent minire vágok, és pirítós kenyéren egyetlen sorba rakva, vagy pirítós kenyéren (esetleg fokhagymás vagy fűszeres olívaolajos pirítós kenyéren) tálalom mini adagokban.
Ezt voltaképpen bruschetta változatnak is tekinthetjük, nem?