Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 22:08 mijemaja

Dávidnak és Katinkának caprése házilag és caprése változatok

Címkék: reggeli saláta paradicsom bazsalikom olívaolaj bors előétel mozzarella hidegkonyha #összes

Siófokon hívtunk meg benneteket főzés helyett egy ebédre a városba, s az étteremben Dávid ezt az olasz salátát/előételt kérte diétás főfogásként.

Nézem: sima paradicsom és mozzarella sajt olívában, vágott bazsalikommal megszórva. Mondjuk, jó nagy adag volt, a tányért tele rakták – na de az ára is telt volt hozzá illően.

 

Rájöttem, itt is az alapanyag a lényeg, mint ahogyan a bort is meghatározza a szőlő, a termőterület az ún. terroir:  jó bor jó szőlőből lesz, (mert ha nem abból készült, akkor az már vegyszeres beavatkozás, nem borászat, hanem kémia).

 

Vagyis a caprése minden hozzávalója legyen jó és friss:

-          igazi jóízű paradicsom kell hozzá, ha lehet, piacon vett, szabadban és napon érlelődött

-          ízletes mozzarella (nem is olyan könnyű beszerezni, mert a „pizzakész” mozzarella kapható leginkább),

-          erre a célra a legfinomabb, ha lehet szűretlen szűz olívaolajat használok (elvégre egy az egyben megesszük így natúr az olajat, had méregtelenítsen!!!)

-          csak friss bazsalikomlevéllel az igazi, eddig az ismert klasszikus összetétel.

 

 

Ha jól belegondolok, az általam azóta készített caprése saláták jellemzően változtak:

-          gyakran frissen őrlök rá borsot, mert megérdemli

-          és én szeretem az olajat szelídíteni egy kis frissen facsart citromlével is

 

 

 

Előfordul, hogy

-          az elkészült mozzarella-paradicsom-bazsalikom szenthármast megpermetezem rizsecettel (ugye, akinek van rizsecet permetezője!!!- az teheti),

-          megcsepegtetem balzsamecettel, hol a klasszikus modenaival, hol a saját szőlősömmel, hol az ajándékba kapott gránátalmással – a lényeg, hogy finom, tiszta, savanykás ízekkel gazdagítom a salátát

-          salátaágyra (na jó, néhány széttépkedett salátadarabra rakom) az egészet

-          megszórom a környékét (alját, szélét, közepét stb.) zöldsalátával: rucolával, gyermekláncfű levéllel, tyúkhúrral (annak a zsenge kukoricahajas íze igen kiváló kísérő ízt ad!!)

-          Zöldfűszerrel meg pár levélke más ízzel is gazdagítom a bazsalikomot, pl. ha tárkonyos ecetet használok, akkor már levél (igen, az a vékony kis apróság, és nem tárkony ágacskák) aprózva rá a bazsalikomra bevált

-          de már próbálkoztam pici menta, icipici rozmaring zöldjével is, és jó volt

-     ízesítem sonkával,

-          gazdagítom főtt tojás szeletekkel, esetleg nagylyukú reszelőn ráreszelem a tetejére

 

Valamelyik Magyar Konyhában olvastam, és kijegyzeteltem, hogy a David Chang (New Yorkból) a caprését nem olívával locsolja meg, hanem ezt az öntetet készíti:

-          Szójaszósz

-          Szezámolaj

-          Sherryecet

-          Rizsecet

-          Shizolevél a bazsalikom helyett

-          és selyemtofu a mozzarella helyett

 

No, ezt nem készítettem még el, de amióta olvastam időnként szójaszósszal, még inkább szójamártással locsolgatom néha én is, elvégre a szójaszószt kifejezetten szeretitek, és tényleg nincs ellenére a caprése salátának sem.

caprese saláta nyárson tálalva.JPGTálaltam viszont nyárson, balzsamecettel és olajbogyóval, és nagyon mutatós volt!!!! Ez így egy mini caprése, - ehhez mindent minire vágok, és pirítós kenyéren egyetlen sorba rakva, vagy pirítós kenyéren (esetleg fokhagymás vagy fűszeres olívaolajos pirítós kenyéren) tálalom mini adagokban.

Ezt voltaképpen bruschetta változatnak is tekinthetjük, nem?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr594467325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása