Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 12:54 mijemaja

Hideg uborka krémleves sokféleképpen

Címkék: leves hagyma uborka fokhagyma #összes zöldség krémlevesek

Voltunk egy csodaszép hotelben, és ott találkoztunk egy olyan finom uborka krémlevessel, hogy majdnem elkértem a receptjét, bár őszintén szólva a szakácsot is szívesen hazahoztam volna, olyan finomakat készített. Miután nem kértem el, idehaza kénytelen voltam kísérletezni, mert  követeltétek azt a finom uborka krémlevest…

Eredményeimet foglalom itt most össze nektek.

 

Kezdtem az uborkával. Az uborka-krémleves szebb zöld, ha belemegy az uborka héja, ámde az uborka héját nem mindenki emészti rendesen, nekem pl. megfájdul tőle másnapra a fejem. Szóval ez stratégiai döntés lesz részetekről már a készítés legelején, ha mérlegelni akarjátok: kik a vendégeitek, és mennyire kényes az emésztésük?

Anno még Édes azt rágta a fülembe, hogy fürtös uborkát mindig hámozzak, de a kígyóuborkának ehetjük nyersen is a zöld héját. Azt azért tudom, hogy az uborka zöld héja jó a nyusziknak (Nyuszmusz, azaz Nyúl Jolán imádta!), de rossz az emberi epének, mármint egyesek epéjének, egészen konkrétan az enyémnek biztosan, ezért én mindenféle uborkát hámozva teszek a levesbe is.

 

Uborkakrémleveshez alaptanácsaim:

  1. Az elején döntsétek el, mi legyen az elkészítés MÓDJA, milyen uborkalevest szeretnétek: nyers, pirított vagy főtt uborkából akarjátok? (Más és más ízeket kaptok, mindjárt leírom, eddig hogyan készítettem el nektek!)
  2. Bármelyiket választjátok, ne feledjétek, az uborka igényel némi támogatást a levesben, ezért az uborka krémleves alapja mindenképpen egy jó leves: ízes zöldségleves vagy finom húsleves.(Vagyis a kérdés: vega vagy nem vega, aki eszi?)
  3. A sűrítés lehet többféle, jellemzően a tejszínes-tojássárgás sűrítéssel, illetve a vajban rózsaszínre pirított lisztes rántással próbálkozom, illetve lehet hagymás rántás is az alapja, de azt túl erős ízűnek találtam, a hagyma túllihegte az uborkát.
  4. Sűrít is, krémesít is és ízesít is a tejféle benne: Kerül bele tej vagy tejföl, netán tejszín, de joghurt is kifejezetten jó hozzá a kellemesen savanykás ízével.
  5. Mindenképpen savanyítani érdemes a végén még a joghurt mellett is, frissen facsart citromlével csepegtessétek meg tálalás előtt, vagy citromot felszeletelve tálaljatok a leves mellé. Ha nincs citrom, akkor egy kevéske borecet vagy almaecet is jó mellé, de érdemes volt pl. a csorbaleves mintájára citromsóval megízesíteni a kész levest a tányérunkban.
  6. Ízesítésben, fűszerezésben kihagyhatatlan: egy kevés fokhagyma, só, fehér bors a legelején, és valami zöldfűszer a végére: vagy egy nagy csokor zöldhagyma, aprózott snidling, petrezselyemzöld, korianderzöld, borsikafű és a legfontosabb, a kapor, szóval ezek közül, amit kívántok, vagy ami van…

 

Fontos! A leves mindig más ízű lesz a kígyó vagy a fürtös uborkától, hiszen másfélék, de azzal is variálhatjátok, hogy tesztek bele maximum 1/3-ad arányban másféle uborkát is:

-          kovászos uborkát

-          sós vizes uborkát

-          csemege uborkát

 

Elkészítése főzve:

  1. Jóféle levesalapot készítek, és felkockázom a kb. fél kilónyi uborkát.
  2. Vajas rántást készítek (mint a besamelhez: 1 diónyi vajat olvasztok, elkeverek rajta egy lapos ek lisztet), rózsaszínre pirítom, felöntöm a 2 dl meleg tejjel, aztán jöhet a ½-1 liternyi leves.
  3. Fűszerezem: 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, esetleg reszelt szerecsendió kerül bele. Érdemes a sajtos besamel mintájára kevés sajttal, juhtúróval, fetával is „megkínálni” a levest.
  4. Vagy ekkor jönnek az uborkakockák, az egészet összeforralom 5-10 percig, majd lehűtöm és langyosan összeturmixolom - vagy az uborkát külön forralom egy kis levesben, és összeturmixolva keverem a besamelhez.
  5. A lényeg, hogy pár perc forralás elég neki, és mindenképpen turmixolni kell az uborkát!
  6. Így is finom, de igazán krémes állagú akkor lesz, ha egy kis tejszínnel (1/2-1dl-nyivel) simára  keverek egy tojás sárgáját, és arra ráöntöm a krémlevest, majd összeforralom, és azonnal leveszem a tűzről. Tudjátok: a tejszín összeugorhat, ha forralgatjuk!
  7. Zöldfűszerként talán a legfontosabb a kapor, azt a végén keverem hozzá, hogy megmaradjon a friss íze.

 

Ehető melegen, ehető hidegen egyaránt, de hidegen jobb.

 

Elkészítése pirítva:

  1. Jóféle levesalapot készítek, és felkockázom a kb. fél kilónyi uborkát.
  2. Vajon az uborkát és a vöröshagymát (fél kilónyi uborkához egy kisebb fej aprózott vöröshagymát) megpirítom.
  3. Fűszerezem: 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma, só, bors, esetleg reszelt szerecsendió kerül bele. Fontos a zöldfűszer, és talán a legjobb hozzá a kapor!
  4. Felöntöm a liternyi levessel, csak pár percig forralom, öszeturmixolom.
  5. Jöhet bele a tejféle és az azzal való összeforrantás. A „tejfölös uborkasaláta” mintájára isteni tejföllel, de a tzadziki alapján fantasztikus a sűrű joghurttal vagy némi krémsajttal, természetesen a tojássárgával elkevert tejszín is finom, szokás fele joghurt-fele tejföl keverékével is készíteni!
  6. A lényeg, hogy pár perc forralás elég neki. Összeforralom, és azonnal leveszem a tűzről. Tudjátok: a savanyú közegben a tejféle könnyen összeugrik!

 

 

Arab leves is lehet, ha mentát vágunk bele és nem hagyjuk ki a korianderzöldet és a cayanne borsot, netán egy csípős paprikát sem!

 

Elkészítése hidegen:

  1. Előkészítek mindent: megpucolom és felaprítom a hozzávalókat: Pl. 3 db kígyóuborkát, 1 sárga vagy zöld kalifornia paprikát, egy-két zöldhagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, s ha csípősen akarjuk, egy kanálnyi darált erős paprikát és/vagy egy darabka erős paprikát, végül hozzáadok 1-1 ek mennyiségben többféle zöldfűszert, pl. kaprot és koriandert.
  2. Fűszerezem némi sóval, fehér borsot szórok rá, cayanne bors akkor kell, ha arabosra akarjuk, de akkor ne feledjétek el a menta zöldjét sem zöldfűszerek közül!
  3. Ráöntöm a joghurtot/tejfölt egy pohárral (2 dl), és az egészet krémes állagúra turmixolom.
  4. Lehűtöm a hűtőben, legalább 2 óráig. Ez a hűtés fontos, ne akarjátok langyosan enni!

 

Az uborka krémleves díszítése:

  1. Pirított kenyérféle: olívaolajon vagy vajon megpirított fokhagymás kiflikarika, netán zsemlekocka,
  2. Pirított magocskákkal: fenyőmag, lenmag, fekete szezámmag, fekete hagymamag
  3. Sült borsókatésztával: vagyis szódavízzel készített, egytojásos, sűrű palacsintatésztát nokedliszaggatóval belepergetek bő zsiradékba, jól elkeverem, így összeugrik kis bogyókra, gyorsan ki kell szedni szűrőlapáttal  - no, ez a borsókatészta. Vigyázat, tényleg nagyon gyorsan sül, hamar ki kell venni valami ügyes fémszűrős lapáttal! Érdemes kis adagokban készíteni, de gyorsan, mert ugye az olaj odaég üresjáratban, és az égett olaj egyértelműen rákképző anyagokat tartalmaz, meg ne egyétek, még borsókatésztába ivódva sem!)
  4. Aprózott zöldfűszerekkel: nagyon apróra vágott zöldhagyma, snidling, petrezselyem zöldje, korianderzöld, borsikafű, netán kapor.
  5. Citrommal: karikákkal, nyolcadolt gerezdekkel (savanyítani, ha nem kevertük volna bele óvatosan a végén a friss citromlevet)
  6. Ízes olajcseppekkel: Azzal az olajjal, amiben pirítok valami hozzávalót, vagy kész paprikás, tárkonyos stb. fűszerolajjal megcsepegtethetem.
  7. Aprózott zöldségekkel: Apróra vágok színes, húsos paprikákat, és vagy a leves aljára teszem („Meglepetés! Na mit talált a kanalatok?!”), vagy a tetejére szórom. Ugyanígy aprózott (magjától megtisztított) paradicsom, kovászos uborka, citrom is mehet a tetejére.
  8. A tejföllel, tejszínnel vagy joghurttal (amivel készítettétek a levest), rácsepegtetve szintén szép mintát tudtok készíteni díszítésül.
  9. Végül igazán tótosan piríthattok hagymakarikákat szép barnára, és azzal is megszórhatjátok, mert az szinte mindenhez jó, és addig egyetek hagymát, amíg bírja az epétek…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr524466329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása