Ibi régen liszttel sűrítette a ragulevest, mostanában azonban inkább több zöldséggel készíti, épp csak megszórva egy kis liszttel a zöldségeket.
A daragaluskát a levesbetéteknél is leírom, de olyan nagyon finom, és Irénke megérdemli, hogy megdicsérjük érte többször is!
Hozzávalók:
- egy csirke aprólékja, belsőségeiből a zúza, mája, szíve,
- a pirításhoz a csirke hája
- leveszöldség (répa, fehér répa, pasztinák, karalábécska)
- egy hagyma
Galuskához:
- egy tojás
- 3,5 púpos ek gríz
- ½ ek liszt
Elkészítése:
- Ibi a csirke háját az edénybe dobja, és abból lesz a zsír, amin átpirítja a csirkedarabokat, majd kb. 15 percig párolja őket.
- Hozzáad egy igen apróra vágott hagymát, és a felkockázott leveszöldséget (egy répát, fehér répát, karalábét is).
- Felönti zubogó vízzel, aztán megsózza, és puhára főzi az egészet.
- Közben előkészíti a galuskát, mert az akkor jó, ha van legalább egy félórája ahhoz, hogy a dara megszívja magát.
- Egy tojásfehérjét kemény habbá ver fel (ha Ibi keményre veri, akkor lányok azt kőkeményre kell felvernetek!)
- Belekever egy tojássárgát, sóval elkeverten
- 3,5 púpos ek grízt és ½ ek sima lisztet kever el benne.
- Így hagyja pihenni, had duzzadjanak meg a dara grízszemcséi.
- Ha kész a leves, a galuskát deszkáról, villával szaggatja bele – és most jön a lényeg: nagyváradi Irénkétől tanultan!- a villa hátfelével először belenyom barázdákat a tésztába, és így, bordásan tolja bele a levesbe. Így elkészítve viszonylag nagy galuskákat kap.
- Ha a galuskák is megpuhulnak, kész is!