Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 13:06 mijemaja

Ibi villányi kakaslevese backamadarasi kakasból

Címkék: leves kakas hagyma fokhagyma húsleves leveszöldség #összes villányból ibitől

Remélem átjön a képeken a kakas levesének aranylása, szegény Krúdy, (illetve az ő Szinbádja), no meg az Aszóddal szomszédos Domony szülötte Huszárik Zoltán is értékelte ezt az illatos aranyat!! (Bár a filmben látható aranycseppeket gépolajjal varázsolta az operatőr…)

Sőt, Móricz esperesét idézem nektek a kakashús leveséről: „Ha kakas van benne az még jobb. Nagy kakas. Öreg kakas. Nagy taréjú, fekete lábú kakas, amelyik már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részének benne kell lenni a levesben, szétfőve és a legkisebb alkotóelemeire bomolva.”

 

Hozzávalók:

-          Egy kakas (leginkább itt bukik el az ember a beszerzésnél, de ha bejön, akár fekete lábú, akár nem, akkor fel kell darabolni, és tényleg kell a feje-nyaka-lába-töke, stb. mindene a levesbe!)

-          Két répa és két fehér répa levelestől, vagyis kell egy nagy csokor petrezselyemzöld is!

-          Egy paszternák (másutt pasztináknak is nevezik) jó ha van, nem gond, ha nincs

-          Egy kisebb karalábé (nagyból a fele, nem szabad karalábélevest csinálni a kakaslevesből!)

-          Egy paradicsom, egy paprika és egy darabka kis csípős zöld is

-          Egy hagyma

-          Egy kisebb fejnyi fokhagyma (ezt egy kicsit sokallottam első hallásra, pedig nagy fokhagyma fogyasztó vagyok, de a leves íze Ibit igazolja!)

-          20 db szemes bors

-          1 ek só

 

Elkészítése kuktában:

 

  1. Ibi a húst feldarabolva beleteszi a kuktába.
  2. mellé rakja a zöldségeket, a két répát és fehér répát, a petrezselyemzölddel együtt, egy pasztinákot (paszternákot), egy kisebb karalábét, ki nem hagyna egy paradicsomot egy paprika társaságában, belerak egy egész hagymát és egy kisebb fej fokhagymát.
  3. Beleszór 20 db szemes borsot és 1 ek sót. Szokott beletenni 1 ek delikátot is.
  4. Az egészet a 8 literes kuktájában főzi, azt felönti vízzel (nem semmi levesmennyiség lesz, de ha egyszer kakas van a háznál…).
  5. Lezárja és puhára főzi egy óra alatt.
  6. Ha felnyitja, kivesz belőle 1,5 liter levest, és abba főzi a tésztát. A kakaslevest cérnametélttel vagy csigatésztával készíti ő is.  (Nem kerülhet akármilyen tészta egy kakas mellé!)

 

Azt mondja Ibi, ha nem kuktában főzi (ez azért ritkán fordul elő), akkor a következőképpen készíti:

 

  1. A húst felteszi sós-delikátos vízben forrni.
  2. Ha felforr, lehabozza. Így lesz kristálytiszta a levese!
  3. Aztán mellé teszi a zöldségeket, és úgy főzi őket együtt össze puhára.
  4. A tésztát itt is külön vett levesbe főzi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr264466357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása