Elmesélem nektek, milyen mázlitok van: a villányi kertben termett, a padláson szárított hagymából tehettek a zsíros kenyeretekre, és ebből a jóízű, Irma néni messzi Erdélyországából származó (garantáltan nem génmanipulált!) dughagymából nevelt hagymából készítem a hagymalevest is.
Mama fonja ezeket a szép hagymakoszorúkat, így lehet őket lógatni, és sokáig elállnak szépen, rothadás nélkül.
Szóval a hagymaleves alapvető hozzávalója ez a szuperhagyma és Judithka receptje!
Hozzávalók
- 5 nagyobb fej vereshagyma (2 ek olaj
- 1 púpos ek cukor
-
- 2 erőleves kocka
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítésének leírását Judithka diktálta, tehát idézek:
A hagymákat megpucolom, és két félbe vágva, a deszkára fektetve vékony szeletekre vágom
2 bő ek olajat teszek egy fazékban a tűzre.
Ahhoz egy púpos ek cukrot adok, és karamellizálom.
Amikor barna a cukor, hozzáadom a hagymát.
Pici só kell bele, és dinsztelem a hagymát egészen üvegesre.
Ekkor szórok rá 2 ek lisztet, mint a rántást, szép halvány zsemleszínűre.
Felöntöm
Fűszerezem, ha kell még só, azzal is, bors, szerecsendió kell bele ízlés szerint.
Ekkor felöntöm
Lefedve 20 percet párolom, de 10 perc után leveszem a fedőt, apróra vágott petrezselyem és zellerzöld kerül bele. Eztán lefedve a többivel együtt a hátralévő 10 percig még párolom.
A párolás végén kóstolom, utánízesítem
Félrehúzom a levest.
Ekkor a leves felét leöntöm, e ki, és összeturmixolom.
Visszarakom, a maradék leveshez, azért így, mert szeretem benne a hagymadarabkákat.
Lehet teljesen is összturmixolni, van, aki így csinálja.
Félreteszem a levest, és készítem a hozzávaló feltétet.
Pirítós kenyeret készítek sajttal, beleteszem a sütőbe, akkor forrón ráteszem és úgy tálalom
Persze cipóba az igazi, ehhez cipók kellenek, kivájni, megpirítani és abba „aztat” úgy szokják a menő csajok tálalni ezt a levest.