Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.22. 13:00 mijemaja

Judithka hagymalevese

Címkék: leves hagyma fehérbor húsleves zöldségek judithkától

 

Elmesélem nektek, milyen mázlitok van: a villányi kertben termett, a padláson szárított hagymából tehettek a zsíros kenyeretekre, és ebből a jóízű, Irma néni messzi Erdélyországából származó (garantáltan nem génmanipulált!) dughagymából nevelt hagymából készítem a hagymalevest is.

Mama fonja ezeket a szép hagymakoszorúkat, így lehet őket lógatni, és sokáig elállnak szépen, rothadás nélkül.

Szóval a hagymaleves alapvető hozzávalója ez a szuperhagyma és Judithka receptje!

 

Hozzávalók

-          5 nagyobb fej vereshagyma (2 ek olaj

-          1 púpos ek cukor

-          2 dl száraz fehér bor

-          2 erőleves kocka 1 liter vízzel vagy 1 liter húsleves

-          Só, bors, szerecsendió

 

hagymaleves.JPGElkészítésének leírását Judithka diktálta, tehát idézek:

 

A hagymákat megpucolom, és két félbe vágva, a deszkára fektetve vékony szeletekre vágom

2 bő ek olajat teszek egy fazékban a tűzre.

Ahhoz egy púpos ek cukrot adok, és karamellizálom.

Amikor barna a cukor, hozzáadom a hagymát.

Pici só kell bele, és dinsztelem a hagymát egészen üvegesre.

Ekkor szórok rá 2 ek lisztet, mint a rántást, szép halvány zsemleszínűre.

Felöntöm 2 dl fehér száraz borral, és beledobok 2 db erőleves kockát.

Fűszerezem, ha kell még só, azzal is, bors, szerecsendió kell bele ízlés szerint.

Ekkor felöntöm 1 l vízzel 4 főre. (Lehet húslevest is adni és akkor nem kell a leveskocka.)

Lefedve 20 percet párolom,  de 10 perc után leveszem a fedőt, apróra vágott petrezselyem és zellerzöld kerül bele. Eztán  lefedve a többivel együtt a hátralévő 10 percig még párolom.

A párolás végén  kóstolom, utánízesítem

Félrehúzom a levest.

Ekkor a leves felét leöntöm, e ki, és összeturmixolom.

Visszarakom, a maradék leveshez, azért így, mert szeretem benne a hagymadarabkákat.

Lehet teljesen is összturmixolni, van, aki így csinálja.

 

Félreteszem a levest, és készítem a hozzávaló feltétet.

Pirítós kenyeret készítek sajttal, beleteszem a sütőbe, akkor forrón ráteszem és úgy tálalom

Persze cipóba az igazi, ehhez cipók kellenek, kivájni, megpirítani és abba „aztat” úgy szokják a menő csajok tálalni ezt a levest.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr404466344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása