Gyorsan készítsünk paradicsomlevest, de már jön vendég, hogyan kell csinálni? – kaptam a felkérést.
Átgondoltam a paradicsomleves készítési szokásaimat, összehoztam a sietős, kezdő lánykák paradicsomlevesét, íme a recept:
1. Előkészítés:
- kell egy nagy sűrített paradicsom konzerv – kibontom és odakészítem a tűzhely mellé
- só, bors, és jó a petrezselyemzöld, odakészítem
- egy evőkanál lisztet egy tálkába teszek és elkeverem egy pohár vízzel úgy, hogy eleinte kevés vizet adok hozzá, egyfolytában keverem szép simára, a végén odateszem a tűzhelyhez, hagyom pihenni, néha átkeverem
- egy fej vereshagyma, amit úgy pucolok meg, hogy a legutolsó vékony külső héj még ott is maradhat rajta
- 1 liter, 1,2 liter víz
- 1-2 ek olaj
- ízlés szerint cukor
2. Felteszem a levest a következők szerint:
- A fazék aljára 1-2 ek olajat öntök. Felteszem melegedni. Beleteszem a hagymát így egyben, egészben, mert a végén kiszedem egy kanállal, és kidobom.
- Beleszórok egy kis borsot,sót, (1-2 gerezd összenyomott fokhagyma csak akkor kell bele, ha igényli valaki, ám az igazi paradicsomhoz nem kell szerintem!),
- és ráöntöm, a végén kanállal belekaparom a paradicsompürét. A benne hagyott pürét az előkészített vízzel öntögetem ki, azt is hozzáadom a leveshez
- Elkeverem, és hagyom szép lassan felmelegedni. Nem a legnagyobb fokozaton, nehogy túlforrjon és odakozmáljon az alja!!!!
3. Ha már 10-15 perce gyöngyözgetve forr, akkor besűrítem az odakészített vizes tejjel.
Én MINDIG szűröm – egy szűrőn át öntöm a leveshez, rögtön el is keverem benne a lisztet.
Ha nem rántást készítek, a sűrítésnél 3-4 percig össze kell forralnom a lisztet a levessel, ne maradjon benne a kellemetlen „lisztíz”.
4. Utóízesítés:
A 3-4 perc forralgatás elteltével a tüzet elzárom, a levest utófűszerezem.
- sózom
- még frissen borsozom
- és megcukrozom. Kristálycukrot keverek bele, és szégyen, nem szégyen, elég sokat, mert attól lesz olyan íze, mint Édes paradicsomleveseinek. Javaslom, 1-2 evőkanállal próbálkozzatok, és ha még igénylitek, akkor keverjetek még bele egy-egy újabb kanálkával. (Előtte nem teszek hozzá cukrot, mert attól kozmál csak oda könnyedén a leves, és tönkre teszi még a lábast is!!)
- A zöldfűszert keverem hozzá legutoljára, mert az akkor a legjobb, ha szinte még nyers. A paradicsomleveshez a zellerzöld, a lestyán, a petrezselyemzöld és a korianderzöld illik. Ámbár az oregano se rossz…
Ennyi. 20-25 perc és kész a leves!!